Svet 24.1.2016 6:00

V Berlinu ponovno na ogled dve sloviti sliki nemške romantike

Berlin, 24. januarja - V Stari nacionalni galeriji v Berlinu sta po treh letih restavriranja ponovno na ogled dve najbolj znani sliki nemške romantike - Menih ob morju in Opatija v Oakwoodu Casparja Davida Friedricha. Deli veljata po pisanju nemške tiskovne agencije dpa za umetnikovi najbolj slavni odi naravi.

Sliki po restavriranju s svojimi jasnimi, a obenem nežnimi sferičnimi barvami ponovno pripovedujeta o umetnikovem radikalnem pristopu in njegovem mojstrstvu. "Pri obeh slikah nismo bili še nikoli bližje Casparju Davidu Friedrichu, kot smo mu danes," besede direktorja muzeja Philippa Demandta povzema dpa.

Caspar David Friedrich (1774-1840) se je rodil v Greifswaldu. Študiral je v Koebenhavnu, vendar je bil v veliki meri samouk. Pozneje se je preselil v Dresden, kjer je živel in delal do smrti. Leta 1824 je postal profesor na tamkajšnji akademiji.

Družil se je z romantiki, kot so bili slikar Philipp Otto Runge ter književnika Ludwig Tieck in Novalis in si tako ustvaril osnovo umetniškega izraza.

Sodi med najpomembnejše slikarje pejsaža v nemški romantiki. V slikah pokrajine ni opisoval, ampak je predvsem skušal izraziti razpoloženje, ki veje iz nje, saj jo je obravnaval kot prispodobo človekovega življenja, njegovega vzpona in padca. Ves čas ga je obsedala misel na minljivost in smrt, to pa je dalo njegovim podobam novo razsežnost in mnogo bolj poglobljeno simboliko od preprostih pejsažev tistega časa.