Slovenija 22.1.2016 13:13

Pokrajinski muzej Celje nadaljuje s postavljanjem razstave Od šivanke do zvezd

Celje, 22. januarja - Pokrajinski muzej Celje letos nadaljuje s postavitvijo stalne arheološke razstave Od šivanke do zvezd, na kateri bodo, kot je na današnji novinarski konferenci povedal direktor muzeja Stane Rozman, predstavili življenje v antični Celei. Svoje mesto bo dobilo tudi eno najpomembnejših arheoloških najdišč v Celju, reka Savinja.

Med občasnimi razstavami je Rozman opozorili na postavitev Kako so razgrabili dediščino Grofov Celjskih ob 560-letnici izumrtja družine Celjskih. Celjskim bo posvečena tudi izdaja knjige Ana Celjska, poljska kraljica iz Celja, ki jo bo spremljal prevod v poljščino, 600. obletnice smrti Ane Celjske pa se bodo spomnili tudi s postavitvijo spominske plošče v Krakovski katedrali.

Postavili bodo tudi spominsko razstavo o življenju Thee Schreiber Gammelin, ki je pred 85 leti prišla v Celje in ob Almi Karlin ostala do svoje smrti. Na razstavi bo po Rozmanovih besedah prvič prikazan njen slikarski opus, ki je širši javnosti manj znan, saj jo večina pozna le kot tajnico in prijateljice svetovne popotnice.

V sodelovanju s slovenskimi in avstrijskimi železnicami bo muzej obeležil 170 let prihoda Južne železnice do Celja. Prihod vlaka je pomenil spremembo tako za razvoj samega mesta kot celotne Štajerske. Razstava, ki jo bodo odprli 3. junija, bo pozneje gostovala tudi na Dunaju, v Gradcu in v še nekaterih mestih v Avstriji in Sloveniji.

V letošnjem letu načrtujejo tudi sodelovanje pri razstavi v Steklarskem centru Bärnbach in gostovanje razstave Gumbi v Slavonskem Brodu in Osijeku.

Lansko leto v muzeju ocenjujejo kot uspešno. Zabeležili so podobno število obiskovalcev kot leto poprej, obenem so povečali prihodke iz naslova pobranih vstopnin in vodstev po muzeju ter izvedenih muzejskih delavnic.

Muzejske zbirke si je v letu 2015 ogledalo okoli 85.000 obiskovalcev. Najbolj obiskani so bili razstavišče Celeia - mesto pod mestom in razstava Grofje Celjski ter kulturnozgodovinska zbirka z znamenitim Celjskim stropom v Stari grofiji.

Že lani so začeli postavljati stalno arheološke razstave Od šivanke do zvezd, ki so jo zaradi prenove Osrednje knjižnice Celje podrli leta 2008. V prvih treh sobah so zajeli obdobje od paleolitika do nastanka rimske Celeie.

Na razstavi ima posebno mesto najpomembnejše paleolitsko najdišče Potočka zijavka, postavitev pa so dopolnili z izdajo knjige Boštjana Odarja in pravljico Iztoka Vrenčurja Ouš in Zija iz Potočke zijavke.

Ob 500-obletnici Slovenskega kmečkega upora so postavi razstavo Kri bo tekla za svobodo zlato, ki so jo dopolnili s spominsko ploščo na obzidju pri Vodnem stolpu.

Poleg tega so začel s postavitvijo arheološkega parka Celeia Antiqua. Postavili razstavo o rimski kanalizaciji v Osrednji knjižnici Celje in na Glavnem trgu kopijo rimskega mozaika iz hiše, ki je stala na tem mestu.

Lani se je muzej tudi prvič preizkusil v organiziranju žive zgodovine na Knežjem dvoru. Njihovi obiskovalci so si lahko ogledali utrip srednjeveške tržnice in življenje v vojaškem taboru. Oktobra pa so se spomnili 560-obletnice, ko je knez Ulrik Celjski mestu podelil pravico, da si samo izvoli tako mestni svet kot tudi župana, ki je obenem bil mestni sodnik.