Svet 23.1.2016 6:00

Žižek danes znova v zagrebškem Filozofskem teatru

Zagreb, 23. januarja - Filozof Slavoj Žižek bo danes prvi letošnji gost Filozofskega teatra, ki drugo sezono poteka v Hrvaškem narodnem gledališču v Zagrebu. Žižka so gostili tudi lani, ko je med drugim povedal, da novo levico razume kot alternativo za probleme sveta in gledališča.

Ljubljana. Filozof Slavoj Žižek. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Filozof Slavoj Žižek.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Hrvaški mediji Žižka napovedujejo kot "najbolj nevarnega filozofa zahoda". Filozof se je hrvaškemu občinstvu večkrat predstavil, med drugim tudi v sklopu zagrebškega filmskega in aktivističnega festivala Subversive, ki poteka od leta 2008.

Lani v Zagrebu ga je sprejelo do zadnjega kotička polno gledališče. Takrat je med drugim govoril o svojem prvem dramskem besedilu Antigona, ki ga je na podlagi Sofoklesove tragedije napisal po naročilu zagrebškega Hrvaškega narodnega gledališča. Svetovna premiera predstave bo v Zagrebu. Pred Žižkovim nastopom bodo v foajeu HNK predstavili hrvaški izid Antigone, ki je izšla pri založbi Fraktura.

Žižek bo drugi gost nove sezone Filozofskega teatra, Srećko Horvat se je oktobra pogovarjal z znano britansko igralko in aktivistko Vanesso Redgrave. Zaradi bolezni je svoj obisk v Zagrebu lani odpovedal britansko-pakistanski pisatelj, zgodovinar in levičarski aktivist Tariq Ali.

Filozofski teater so si zamislili kot prostor za refleksijo, v kolikšni meri lahko nacionalno gledališče danes sploh zastavlja bistvena vprašanja o času, v katerem živimo. Ob tem so računali zlasti na odziv mlajšega občinstva. V prvi sezoni je za projekt vladalo veliko zanimanje, veliko gledalcev je pogovore spremljalo tudi v neposrednem televizijskem prenosu.