Slovenija 26.1.2016 8:30

Projekt Janija Modra Blue in the face v Klubu CD

Ljubljana, 26. januarja - V Klubu Cankarjevega doma (CD) bo drevi ob 20. uri nastopil Jani Moder z Big Bandom RTV Slovenija. V sklopu Cankarjevih torkov bodo predstavili projekt Blue in the face. Gre za nove, sveže skladbe, napisane za kitaro in big band. Obeta se prava glasbena poslastica, potovanje v deželo domišljije ob bogatem skupinskem zvoku, napovedujejo v CD.

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Z Big Bandom RTV Slovenija je nastopila že vrsta vodilnih jazzovskih dirigentov in solistov, drevi pa bo z njimi na oder stopil Jani Moder. V CD bo premierno predstavil pet novih skladb, poleg njegovih avtorskih del pa bodo gostje lahko prisluhnili tudi glasbi Lenarta Krečiča, Emila Spruka, Aleša Rendle, Erica Vloeimansa in Izidorja Leitingerja. Gre za enega redkih celovečernih projektov za kitaro. Tako bodo do izraza prišli tudi številni odlični solisti Big Banda RTV Slovenija.

Kot gosta se bosta Modru in big bandu na odru pridružila še tolkalist Nino Mureškič in dirigent Jaka Pucihar. S kombinacijo glasbenih zvrsti, vse od jazza, funka, etna, rocka pa do sodobne improvizirane glasbe, bodo nastopajoči poslušalce popeljali skozi stilsko zelo raznovrsten večer. Vse skladbe za koncert je Moder izbral sam. "Z njimi se poistovetim, kot bi bile moje," je povedal za STA. Nocojšnji koncert v Klubu CD bodo posneli, saj si ga želijo izdati na albumu.

Moder je jazz kitaro študiral na bostonskem Berklee College of Music, danes pa jo poučuje na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani. V preteklosti je igral s številnimi uveljavljenimi glasbeniki in orkestri v Evropi, ZDA in Afriki ter kot kitarist sodeloval pri več kot 40 zgoščenkah. Nazadnje je aprila 2014 izdal svoj tretji album z naslovom Abacus, ki ga je uspešno predstavil na 55. ljubljanskem jazz festivalu. Ritmično razgiban album, poln kontrastov, je posnel z zasedbo Marko Črnčec na klaviaturah, Robert Jukič na akustični bas kitari in Klemens Martkl na tolkalih.

Cankarjevi torki že vse od septembra v Klubu CD ponujajo vpogled v aktualno novojazzovsko dogajanje v Evropi in ZDA. Aktualno jesensko-zimsko izdajo je uvedel prav koncert Big Banda RTV Slovenija, ki je lani obeležil 70-letnico obstoja.