Intervju 30.1.2016 10:00

Katarina Nikolov za STA: Peter Klepec si je poleg Kekca zaslužil svoj film

pogovarjala se je Maja Čehovin Korsika

Ljubljana, 30. januarja - Kratki animirani film Peter Peter režiserke in scenaristke Katarine Nikolov bo 6. februarja premierno prikazan v kinoteki. Nikolova je ubrala drugačno, urbano pot pripovedovanja ljudskih zgodb, s katero jih želi približati današnjim otrokom. Film o medvrstniškem nasilju v rap izvedbi zaokroža modrost iz zgodbe Petra Klepca: "Postavi se zase!"

Ljubljana. Plakat animiranega filma Peter Peter režiserke in scenaristke Katarine Nikolov. Foto: Katarina Nikolov

Ljubljana.
Plakat animiranega filma Peter Peter režiserke in scenaristke Katarine Nikolov.
Foto: Katarina Nikolov

Peter je prijazen sedemletni fant. V šoli ima težave z nasilnimi sošolci, ki mu vsak dan kakšno zagodejo. Zaupa se mami, ki mu predlaga, da rešitev poiščeta v knjigi o ljudskem junaku, njegovem soimenjaku Petru Klepcu.

Nikolova je za STA povedala, da ima tudi sama rada zgodbe. Rada jim prisluhne, še raje jih pripoveduje. Zdelo se ji je, da otroci premalo poznajo bogato zgodovino slovenskega ljudskega slovstva. Ko je razmišljala o svojem novem filmu, se ji je zdel Peter Klepec eden od slovenskih ljudskih junakov, ki bi si, poleg Kekca, zaslužil svoj film, prav tako pa se ji je zdela zelo aktualna tema zgodbe - medvrstniško nasilje.

To nasilje je po besedah režiserke in scenaristke filma obstajalo tudi včasih, a se o njem ni govorilo. Otroci se niso znali postaviti zase. Odgovarjali so na dva načina - z vračanjem nasilja ali pa tako, da so se umaknili. In to je prisotno še danes: "Liki iz ljudskih zgodb imajo enake težave kot jih imajo danes naši otroci."

Ljudsko zgodbo Petra Klepca si je Nikolova želela predstaviti na urban način, da bo blizu današnjim otrokom. Zato je izbrala animirani film in skušala izkoristiti vse možnosti, ki jih ponuja. Na vizualni ravni so veliko delali na barvah, na ilustracijah in animaciji. V film so vmešali tudi stripovske elemente, vse skupaj pa zaokrožili s pripovedjo, podano skozi rap.

Like iz animiranega filma je ilustrirala Tanja Semion, animirala pa sta jih Jure Lavrin in Urška Vavpetič. Nikolova je ilustracije Semionove poznala že od prej, bile so ji všeč in jo je zato povabila k sodelovanju. Pri delu je imela ilustratorka proste roke, sta pa sodelovali pri tem, kako naj bi liki v končni različici izgledali.

Film je nastal v 2D animaciji, zato je bil največji izziv, kako pridobiti globino. Je pa Nikolova opazila, da otroke, ki gledajo risanke, bolj od samega sloga animacije zanima vsebina.

Nikolova je scenarij za film Peter Peter spisala v verzih, saj je predvidevala, da bo besedilo nekdo odpel v slogu, ki je otrokom blizu. Na koncu se je odločila za rap: "Blizu se mi je zdel, ker film prinaša angažirano temo, rap je angažirana zvrst. Otroci danes rap poslušajo in si besedilo tudi bolje zapomnijo, kot če jim ga nekdo pripoveduje. Začnejo ga ponavljati."

Z izbiro rapa je zanimivo vlogo dobil pripovedovalec. Raper Doša se je ekipi pridružil na točki, ko so like že začeli animirati. Nikolova je povedala, da je bil projekt tudi zanj poseben izziv, saj se je moral vživeti v slog, ki bo blizu otrokom. Skupaj sta šla skozi scenarij, ki ga je nato Doša dopolnil z nekaterimi značilnimi raperskimi izrazi. Na primer, ko ptiček, ki spremlja Petra Petra, reče: "Glej kera veja, ker dober razgled...!" Doša podpisuje tudi glasbo, ki kot subtilen element podpira tekst in daje ritem zgodbi.

Prav ptiček ima posebno vlogo, saj predstavlja zunanjega pripovedovalca. Hkrati se Petrova zgodba dogaja tudi njemu. Nikolova je pojasnila, da je s podvojitvijo vlog želela povedati, da imajo tudi živali podobne težave kot ljudje, ko gre za boj za obstanek.

Glavno sporočilo filma je, da se je treba postaviti zase, je poudarila režiserka in scenaristka. Prav tako se film dotika tega, kako odgovarjati na nasilje med vrstniki. V zgodbi je poudarjeno, da se na nasilje ne sme odzivati z nasiljem. Treba je poiskati drugačno rešitev. "Glavno je, da ne kloneš, da se ne skriješ v kot, temveč skušaš najti rešitev, bodisi v sebi, v knjigi ali preko naključnega pogovora z nekom," je še povedala Nikolova.

Animirani film Peter Peter, ki je nastal v produkciji Tramal Films ob podpori Slovenskega filmskega centra, je bil že predstavljen na 18. festivalu slovenskega filma ter na 12. festivalu animiranega filma Animateka. Po premierni projekciji v Slovenski kinoteki 6. februarja bo raper Doša tudi v živo zapel. Peter Peter bo kot predfilm v redni distribuciji nekaterih kinematografov Art kino mreže Slovenije od 12. februarja.