Svet 28.1.2016 6:00

Pred 20 leti je umrl nobelovec Josif Brodski

New York, 28. januarja - Na današnji dan je pred 20 leti v New Yorku umrl rusko-ameriški pesnik in nobelovec Josif Brodski. Njegova lirika, polna metafor, je meditativna in se ukvarja z usodnimi človekovimi vprašanji, s smrtjo, ločitvijo in smislom življenja. Zgledoval se je po tradicionalnih pesnikih, v njegovih pesmih je čutiti vpliv antike in krščanskega izročila.

Josif Aleksandrovič Brodski je bil rojen 24. maja 1940 v Leningradu, današnjem Sankt Peterburgu. Njegova samosvoja lirika ni ugajala sovjetskim oblastem, ki so ga leta 1964, zaradi "zajedavskega načina življenja", obsodile na pet let prisilnega dela. Po protestih je bil izpuščen, leta 1972 pa izgnan iz Sovjetske zveze. Brodski je emigriral v ZDA, kjer je leta 1977 dobil državljanstvo, navaja Veliki svetovni biografski leksikon.

Brodski je leta 1987 prejel Nobelovo nagrado za literaturo. Nagradili so ga kot vsestranskega avtorja, čigar dela prežemata čista misel in intenzivna liričnost.

V slovenščini so dostopni izbor njegovih pesmi, ki je leta 1989 izšel pri Cankarjevi založbi, zbirka Čistost soli ter roman Vodno znamenje.