Slovenija 29.1.2016 7:36

Kinodvor bo danes prizorišče Mednarodnega filmskega festivala Rotterdam

Ljubljana, 29. januarja - Kinodvor se bo danes spremenil v prizorišče Mednarodnega filmskega festivala Rotterdam. Prikazali bodo tri filme z letošnjega programa: Mamo Vlada Škafarja, ki bo svetovno premiero doživela v Rotterdamu, Okus življenja Naomi Kawase, ki bo v Kinodboru predvajan predpremierno, in tunizijski prvenec Leyle Bouzid Ko odprem oči.

Ljubljana. Kinodvor, kino dvorana. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kinodvor, kino dvorana.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Škafar, ki se bo tudi udeležil projekcije v Kinodoru, v filmu Mama v ospredje postavi mamo, ki odpelje odtujeno, samouničevalno hčer v majhno zapuščeno vasico v Italiji in jo zaklene pred svetom. V vlogi mame nastopa Nataša Tič Ralijan, v vlogi hčerke pa Vida Rucli.

Mama je četrti celovečerni Škafarjev film. Režiser, ki s svojim filmskim opusom briše meje med fiktivnim in dokumentarnim filmskim izrazom, je tudi scenarist filma, ki je nastal v slovensko-italijanski koprodukciji.

Film Ko odprem oči pa si bodo gledalci ogledali v okviru IFFR Live, dogodka, ki občinstvu po Evropi ponuja priložnost, da se udeležijo mednarodnega filmskega festivala s sedeža svojega najljubšega kinematografa. Kinodvor bo tako hkrati s festivalom v Rotterdamu ponudil evropsko premiero filma Ko odprem oči.

Projekciji bo sledil prenos pogovora z ustvarjalci v živo. Vprašanja bodo gledalci lahko zastavljali preko Twitterja. Film bo predvajan s slovenskimi podnapisi, pogovor pa bo potekal v angleščini, so sporočili iz Kinodvora.

IFFR Live bo, tokrat že drugič, potekal v več kot 40 kinematografih po Evropi. V Sloveniji se mu bodo poleg Kinodvora pridružili tudi drugi kinematografi Art kino mreže. Istočasno si bo film mogoče ogledati še v Mestnem kinu Domžale, izolskem Art kinu Odeon in Mestnem kinu Ptuj, v soboto, 30. januarja, pa še evropsko premiero koprodukcije Belgije, Luksemburga in Nizozemske Predsodek, ki ga je režiral Antoine Cuypers.

Mednarodni filmski festival v Rotterdamu poteka med 27. januarjem in 7. februarjem. Škafarjev film bodo prikazali v uradnem programu, ki nosi naziv Bright Future, v katerega so vključili 11 svetovnih in 12 mednarodnih premier. Izbrani filmi naj bi prikazali filmske avtorje z lastnim stilom in pogledom.