Svet 1.2.2016 5:00

Pred pol stoletja je umrl ameriški igralec Buster Keaton

Los Angeles, 1. februarja - Pod pol stoletja je umrl ameriški igralec Buster Keaton, ki velja ob Charlesu Chaplinu za enega velikanov nemega filma. Njegov zaščitni znak je fizična komedija, podkrepljena s stoičnim neodzivnim obraznim izrazom, s čimer si je skozi filmsko zgodovino prislužil nadimek "veliki kamniti obraz" (The Great Stone Face).

Igralec, scenarist, producent in režiser s pravim imenom Joseph Francis Keaton se je rodil leta 1895 v mestu Piqua v ameriški zvezni državi Kansas. Nastopati je začel kot burkež v vodvilih, ki so jih uprizarjali njegovi starši.

Leta 1917 je že snemal kratke filmske komedije, leta 1919 je ustanovil lastno producentsko podjetje, leta 1920 pa je posnel svoj prvi celovečerni film Bedak. V naslednjih letih je ustvaril več kratkih filmov. Leta 1930 je posnel svoj prvi zvočni film Svobodno in lagodno. Po drugi svetovno vojni je nastopal tudi na televiziji.

Pomembnejše vloge je odigral še v filmih Tri dobe (1923), Navigator (1923), General (1926) in V osemdesetih dneh okoli sveta (1956).

Keatonovo filmsko tehniko zaznamuje zelo zvita uporaba gagov in tehnična inovativnost. Njegove samosvoje filmske ideje so bile podkrepljen z neverjetno fizično akcijo, ki jo je Keaton vedno odigral sam.

Napisal je avtobiografijo z naslovom Moj čudoviti svet burke.

Leta 1959 je prejel oskarja za življenjsko delo. Na hollywoodskem Pločniku slavnih ima dve zvezdi, eno za filmske dosežke, drugo za delo na televiziji.

Umrl je leta 1966 v Woodland Hills v ameriški zvezni državi Kalifornija.