Svet 30.1.2016 6:00

Morriconeju bodo zlati globus izročili v Rimu

Rim, 30. januarja - Italijanskemu skladatelju Enniu Morriconeju bodo danes v Rimu izročili zlati globus, ki ga je prejel za glasbo v filmu Podlih osem. To bo prvič, da bodo kipec nagrajencu predali zunaj Los Angelesa. Maestro Morricone šteje 87 let in se 10. januarja ni uspel udeležiti podelitve nagrad. Namesto njega je tedaj kipec prevzel režiser Quentin Tarantino.

Ljubljana. Italijanski dirigent Ennio Morricone. Foto: Domen Grögl/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Italijanski dirigent Ennio Morricone.
Foto: Domen Grögl/STA
Arhiv STA

Morriconeju bo na današnji slovesnosti v Rimu, ki jo bo gostil priznani italijanski draguljar Bulgari, zlati globus izročil predsednik Zveze tujih dopisnikov v Hollywoodu (HFPA) Lorenzo Soria.

Za skladatelja in dirigenta je to že tretji zlati globus. Nagrajen je bil tudi leta 1987 za glasbo v filmu Misijon v režiji Rolanda Joffeja ter leta 2000 za film Giuseppeja Tornatoreja La leggenda del pianista sull'oceano.

Tornatore, ki se lahko pohvali z oskarjem za film Novi kino Paradiž, bo na slovesnosti spregovoril o delu na dokumentarnem filmu o Morriconeju, naslovljenem Lo sguardo della musica.

Glasba za film Podlih osem je letos tudi v konkurenci za oskarja za filmsko glasbo. Maestro je sicer leta 2007 prejel častnega oskarja za življenjske dosežke.

Morricone je napisal več kot 500 skladb za filme, najbolj znana pa je njegova glasba za trilogijo vesternov Sergia Leoneja, ki vključuje filme Za prgišče dolarjev, Za dolar več ter Dobri, umazani, zli.

Svojo strast do glasbe je odkril že v mladosti. Po študiju glasbe v Rimu je sprva skladal popularne pesmi, filmsko glasbo pa je začel pisati v 60. letih minulega stoletja, ko je bila italijanska kinematografija na vrhuncu, je pisala francoska tiskovna agencija AFP.