Svet 31.1.2016 5:30

V Londonu razstava Slikanje modernega vrta - od Moneta do Matissa

London, 31. januarja - V Londonu so v prostorih Kraljeve akademije umetnosti na ogled postavili razstavo z naslovom Slikanje modernega vrta - od Moneta do Matissa. Postavitev, ki si za izhodišče jemlje Monetova dela, pripoveduje o vlogi, ki jo je vrt imel v razvoju modernega slikarstva od zgodnih 60. let 19. stoletja pa do poznih 20. let minulega stoletja.

Kitajska, Šanghaj. Umetniška dela francoskega impresionista Claudea Moneta. Monet je največkrat slikal svoj vrt v Givernyju. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Kitajska, Šanghaj.
Umetniška dela francoskega impresionista Claudea Moneta.
Monet je največkrat slikal svoj vrt v Givernyju.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Brazilija, Rio de Janeiro. Umetniška dela francoskega impresionista Claudea Moneta. Monet je največkrat slikal svoj vrt v Givernyju. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Brazilija, Rio de Janeiro.
Umetniška dela francoskega impresionista Claudea Moneta.
Monet je največkrat slikal svoj vrt v Givernyju.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Razstavišče so ob tej priložnosti po pisanju nemške tiskovne agencije dpa s klopmi in zabojčki za sadike spremenili v vrt, po katerem se lahko obiskovalec sprehaja, ali si odpočije na kateri od klopi in pri tem opazuje fotografije in filme, ki prikazujejo Clauda Moneta, Maxa Liebermanna ali Vasilija Kandinskega pri njihovem delu.

Postavitev združuje okoli 120 slik, od tega je 35 Monetovih. Po besedah kustosinje razstave Ann Dumas je bil Monet umetnik in vrtnar par excelence. O svojih poznih delih v Givernyju je nekoč dejal: "Moj vrt je moje najlepše umetniško delo. Razen slikanja in vrtnarjenja ničesar ne znam." Vrt je bil umetniku tako kraj za delo, kot slikarski studio na prostem.

V želji, da predstavijo njegov vpliv na sodobnike in abstraktni ekspresionizem, so na razstavi ob Monetovih postavili dela umetnikov, kot so Paul Klee, Emil Nolde, Gustav Klimt in Kandinski. Ob njihovih so na ogled še dela nekaterih drugih umetnikov.

Razstava bo na ogled do 20. aprila.