Slovenija 1.2.2016 9:15

Žan Tetičkovič z novim projektom o zgodbah priseljencev v New Yorku

Ljubljana, 1. februarja - V New Yorku delujoči glasbenik Žan Tetičkovič bo nocoj v Kinu Šiška predstavil nov projekt The Port of Life, sodobno avdio-vizualno pripoved, ki s prepletanjem prvin sodobne jazzovske, klasične, elektronske in svetovne glasbe prikazuje zgodbe in izkušnje priseljencev v New Yorku. Pridružila se mu bo izbrana zasedba domačih in tujih glasbenikov.

Novo mesto, vrt Dolenjskega muzeja. Bobnar Žan Tetičkovič. Foto: Rasto Božič/STA Arhiv STA

Novo mesto, vrt Dolenjskega muzeja.
Bobnar Žan Tetičkovič.
Foto: Rasto Božič/STA
Arhiv STA

Petindvajsetletni Tetičkovič je tolkalec, večkrat nagrajeni skladatelj in aranžer. Deluje v New Yorku, diplomiral je na The New School For Jazz and Contemporary Music. Ob še nekaj drugih nagradah je dvakrat prejel nagrado za mlade jazzovske skladatelje ameriškega združenja skladateljev, avtorjev in založnikov (ASCAP).

Kot piše na spletni strani Kina Šiška, ga je za projekt The Port of Life navdihnil Ellis Island, majhen otok ob južnem delu Manhattna, največje emigracijsko središče Amerike. Vsak imigrant, ki je ali uspešno ali neuspešno prešel emigracijske postopke, je bil za zmeraj zaznamovan z edinstveno izkušnjo in bil zaslužen za nastanek nove in malo drugačne nove kulture oziroma polikulture.

"Tudi glasbeniki, med njimi številni skladatelji judovskega rodu, ki so pozneje soustvarili jazzovske standarde. Na tem otoku se mi je zazdelo, da moram uglasbiti tudi svojo zgodbo," je 25-letni glasbenik povedal za današnji Dnevnik.

Osrednji del projekta Port of Life je skoraj uro trajajoča Suita akulturacije, skozi katero predstavi celotno psihološko zgodbo vseh občutkov, skozi katere priseljenec prihaja. Zaokrožujeta jo dva razpolovljena dela naslovne skladbe Port of Life.

Pri podajanju njegove zgodbe ga bodo spremljali ameriški basist Myles Sloniker, pianist Marko Črnčec, kitarist Jani Moder, saksofonist Lenart Krečič, trobentač Tomaž Gajšt, Matija Krečič in Janus Atelier kvartet na godalih ter pevka Alba Nacinovich. Za vizualno podobo nastopa je poskrbel Andrej Lamut.

"Jazz vidim kot neko neprestano razkrajajočo zmes, ki pa se ves čas sestavlja na novo. Nikoli ni statičen, ves čas je v razvijanju, kar se verjetno najbolj kaže prav v New Yorku," je za časnik še povedal Tetičkovič.