Svet 1.2.2016 11:08

Ai Weiwei na fotografiji v položaju utopljenega sirskega dečka

New Delhi, 1. februarja - Kitajski umetnik in aktivist Ai Weiwei, ki je vključen v več projektov v podporo beguncem, je za fotografijo poziral v pozi septembra lani utopljenega sirskega dečka, ki je pretresla svet. S fotografijo je želel po pisanju francoske tiskovne agencije AFP v širši javnosti vzbuditi zavedanje o razsežnostih begunske krize.

Japonska. Kitajski umetnik in aktivist Ai Weiwei. Foto: Xinhua/STA

Japonska.
Kitajski umetnik in aktivist Ai Weiwei.
Foto: Xinhua/STA

Triletni Alan Kurdi je utonil skupaj s petletnim bratcem in materjo, edini preživeli v brodolomu je bil oče. Podoba nemočnega trupelca na plaži v Turčiji je pretresla svet in razkrila vse razsežnosti humanitarne krize.

Kitajski umetnik je za fotografijo poziral na prodnati plaži na grškem otoku Lesbos. Fotografijo je k intervjuju za časopis India Today posnel Rohit Chawla. Konec januarja je bila razstavljena na sejmu India Art Fair v New Delhiju.

"Umetniki moramo biti bolj zavezani človeštvu kot politiki," umetnikove besede za India Today povzema AFP.

Fotografija je po besedah predstavnika sejma za stike z javnostmi vzbudila precej zanimanja tako na prizorišču kot v svetu. Na družbenih omrežjih je bila deležna tako odobravanja kot tudi kritik. Nekateri so "močno" in "tesnobno" podobo pozdravili, spet drugim se je zdela neprimerna.

Ai Weiwei je goreč aktivist. Kitajska policija ga je aprila 2011 aretirala na letališču v Pekingu, od koder je bil namenjen v Hongkong. Do njegove aretacije je prišlo med eno večjih akcij kitajskih oblasti proti oporečnikom in aktivistom v zadnjih letih. V priporu so ga zadržali 81 dni. Nato so mu naložili hišni pripor in mu odvzeli potni list. Dokument so mi vrnili šele lanskega julija.