Svet 2.2.2016 5:00

Jeff Koons zaradi svojega kipa v sporu s Firencami

Firence, 2. februarja - Jeff Koons se je zaradi svojega kipa Hades in Perzefona, ki je bil vključen v razstavo njegovih del v mestu, znašel v sporu s Firencami. Kip je bil v času razstave postavljen na trgu v središču Firenc Piazza della Signoria. Umetnik ga je mestu namenil dolgoročno na posodo pod pogojem, da ostane tam, a so ga po koncu razstave umaknili.

Italija, Firence. Prestolnica italijanske dežele Toskana, Firence. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Italija, Firence.
Prestolnica italijanske dežele Toskana, Firence.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Skoraj tri metre visok kip iz poliranega nerjavečega jekla, prevlečenega s pozlato, je do 21. januarja stal med kopijo Michelangelovega Davida in kopijo Donatellove skulpture Judita in Holofern na Piazza della Signoria. Izzval je številne polemike, nekateri so se pritoževali, da je "oskrunil" trg.

Umetnik je kip mestu namenil dolgoročno na posodo, kot pogoj pa je postavil, da ostane na Piazza della Signoria. Vendar so kip po koncu razstave pospravili v skladišče, dokončne odločitve o tem, kje naj bi stal, pa še niso sprejeli. Župan Dario Nardella podpira idejo, da ga postavijo na dvorišču renesančne palače Medici Riccardi ali ob cerkev Santa Maria Novellla.

Novica, da kipa ni več na trgu, je Koonsa po pisanju avstrijske tiskovne agencija APA precej razjezila, zato si želi, da ga vrnejo v ZDA. Nardella je ob tem pripomnil, da so bili Koonsovi kipi v Firencah na ogled le za določen čas. "Razstava je bila uspešna, zdaj pa se vračajo domov," je dejal.

Koons velja s svojim edinstvenim in inovativnim ustvarjanjem za enega najbolj prepoznavnih sodobnih umetnikov. S svojimi deli, ki jih ne obdaja avra nedostopnosti, naslavlja najširše občinstvo. Navdih črpa iz najrazličnejši umetnostni stilov, kot so nadrealizem, pop art in dadaizem, v njegovih delih v harmoniji sobivajo na prvi pogled izključujoči koncepti.

Je tudi eden najbolje plačanih umetnikov na svetu. Avkcijska hiša Christie's je novembra 2013 v New Yorku njegovega balonastega psa v oranžni barvi - Balloon Dog (Orange) - prodala za 58,4 milijona dolarjev.