Svet 2.2.2016 5:30

Nizozemskemu slikarju Boschu na novo pripisana slika Skušnjave sv. Antona

Den Bosch, 2. februarja - Mednarodna skupina strokovnjakov je nizozemskemu slikarju Hieronymusu Boschu (1450-1516) na novo pripisala sliko Skušnjave sv. Antona. Da je slika na hrastovem nosilcu, ki je nastala med letoma 1500 in 1510, Boschevo delo, po njihovih besedah potrjujejo raziskave v sklopu konservatorsko-restavratorskega projekta Bosch.

Delo, ki ga sicer hranijo v Muzeju umetnosti Nelson Atkins v Kansas Cityju v ZDA, je bilo po pisanju nemške tiskovne agencije dpa doslej pripisano enemu od Boschevih učencev.

Strokovnjaki so Boschev opus proučevali šest let. Njihova raziskava je doslej največja umetnostnozgodovinska raziskava o Boschevem delu. Doslej poznani Boschev opus šteje 45 umetnin, od tega 20 slik in 25 risb, še piše dpa.

Bosch se je rodil v družini slikarjev, ki je izvirala iz Aachna. O njegovem življenju je malo znanega, slik ni datiral. Njegovo ime je mogoče zaslediti v dokumentih slikarske bratovščine rojstnega kraja od leta 1486, ko so ga označili za "odličnega slikarja".

Bil je slikar vizionar trdne katoliške vere, četudi po osnovni naravnanosti pesimist in umetnik, ki je z izredno domišljijo upodobil neizprosno versko moralo svojega časa. Njegove alegorije so polne demonov, fantastičnih bitij, grozljivih prizorov iz pekla, strašnih kazni in trpljenja za grehe.

Kljub vsej fantastiki svojih figur in prizorov pa je podrobnosti obdelal mojstrsko realistično. Uporabil je revolucionarno kompozicijo, saj se je odpovedal tradicionalnim shemam, in jo brez formalnih pomislekov podredil dramatični izpovedi. S svojim delom je močno vplival na Pietra Bruegla in na mnoge generacije slikarjev, vse do nadrealistov in Salvadorja Dalija.