Svet 3.2.2016 6:00

Salzburški festival podaljšal pogodbo z Dunajskimi filharmoniki

Salzburg, 3. februarja - Salzburški poletni festival je za nadaljnjih pet let podaljšal pogodbo z Dunajskimi filharmoniki. Novi sporazum o sodelovanju orkestra s tem pomembnim festivalom klasične glasbe na svetu velja za obdobje od leta 2017 do leta 2021, je sporočilo festivala povzela avstrijska tiskovna agencija APA.

Ljubljana. Dunajski filharmoniki. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Dunajski filharmoniki.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Podaljšanje pogodbe obnavlja zvestobo med obema partnerjema, so zapisali v sporočilu. V imenu festivala sta jo podpisala predsednica Helga Rabl-Stadler in intendant Markus Hinterhäuser, v imenu Dunajskih filharmonikov pa predsednik Andreas Grossbauer in tajnik Harald Krumpöck.

Dunajski filharmoniki in Salzburg so tesno povezani, je poudarila Helga Rabl-Stadler in spomnila, da je ansambel v Mozartovem mestu julija 1877 prvič nastopil zunaj Dunaja. V Salzburg so imeli zadnjo pot med drugo svetovno vojno in prvo turnejo po vojni. "Od leta 1925 je naše mesto poletna rezidenca orkestra. Zato ni pretirano reči, da bi brez Dunajskih filharmonikov sicer bil festival v Salzburgu, vendar ne bi bil Salzburški festival."

Tudi Andreas Grossbauer je poudaril pomen dolgoletnega sodelovanja. "Dunajski filharmoniki so partnerji in tako del identitete Salzburškega festivala, festival pa je del naše identitete. Veseli smo ne samo, ker bomo lahko nadaljevali to dragoceno tradicijo, ampak tudi zato, ker bomo skupaj lahko tu in tam poskrbeli za nove impulze."