Na hitro prelistano 6.2.2016 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 6. februarja - Pri Mladinski knjigi so izdali roman francoskega nobelovca Patricka Modiana z naslovom Nočna nezgoda, pri založbi Didakta pa biografsko delo Moje izrazno sredstvo so roke: Umetniška pot Marka Muniha, ki ga je spisala Sonja Kralj Bervar. Založba Zala je izdala slikanico Anje Tuckermann in Tine Schulz Vsi tukaj, vsi skupaj.

Ljubljana. Slikanica nemške pisateljice Anje Tuckermann z naslovom Vsi tukaj, vsi skupaj! Foto: STA

Ljubljana.
Slikanica nemške pisateljice Anje Tuckermann z naslovom Vsi tukaj, vsi skupaj!
Foto: STA

Ljubljana. Biografsko delo o umetniški poti dirigenta Marka Muniha avtorice Sonje Kralj Bervar. Foto: STA

Ljubljana.
Biografsko delo o umetniški poti dirigenta Marka Muniha avtorice Sonje Kralj Bervar.
Foto: STA

Ljubljana. Kratki roman Nočna nezgoda francoskega nobelovca Patricka Modiana. Foto: STA

Ljubljana.
Kratki roman Nočna nezgoda francoskega nobelovca Patricka Modiana.
Foto: STA

NOČNA NEZGODA - ROMAN FRANCOSKEGA NOBELOVCA, POSTAVLJEN V 60. LETA MINULEGA STOLETJA

Zgodba kratkega romana Nočna nezgoda, ki ga je Modiano spisal leta 2003, je na pogled zelo preprosta. Mladeniča pri 21 letih sredi noči podre avtomobil, ki ga vozi mlada ženska. Za povzročiteljico nezgode se izgubi sled, fant pozna le njeno ime in približen naslov. Po dolgem iskanju po naključju naleti nanjo v nekem lokalu, kjer se spoprijateljita. Pripovedovalec se kar naprej vrača v svoje otroštvo in skuša izbrskati pozabljene doživljaje, pri tem ga marsikateri občutek iz sedanjosti napoti v njegovo nejasno preteklost, nad katero se boči senca redko videnega, na meji dovoljenega živečega očeta. Roman, postavljen v Francijo 60. let 20. stoletja, je zelo reprezentativen za avtorjev opus, saj virtuozno prepleta ključne teme njegovega pisanja, da posamezne niti sestavijo barvito podobo iskanja samega sebe.

Modiano, ki je leta 2014 prejel Nobelovo nagrado za literaturo, se je rodil leta 1945 v pariškem predmestju Boulogne-Billancourt kot sin judovskega trgovca in flamske igralke. Konec otroštva je zaznamovala smrt njegovega tedaj desetletnega brata, ki mu je posvetil tudi več del. Pri pisanju črpa iz časopisnih člankov in intervjujev, številne njegove zgodbe pa temeljijo na njegovih lastnih doživljajih v času nemške okupacije v drugi svetovni vojni.

Napisal je okoli 30 knjig, za katere je prejel številne nagrade. Med njegovimi deli je tudi nekaj knjig za otroke, poleg tega piše tudi filmske scenarije. Njegova dela so prevedena v več kot 30 jezikov. V slovenščino so poleg pričujočega romana v prevodu Aleša Bergerja prevedeni še romani Ulica Boutiques obscures, Vila bolest in V kavarni izgubljene mladine ter zbirka kratke proze Katarina, mala balerina.

MOJE IZRAZNO SREDSTVO SO ROKE - BIOGRAFSKO DELO O UMETNIŠKI POTI MARKA MUNIHA

Knjiga Moje izrazno sredstvo so roke, ki opisuje življenje in umetniško pot slovenskega dirigenta Marka Muniha, je po besedah skladatelja Pavla Mihelčiča več kot dokumentirana biografija. Delo prinaša kroniko, ki plast za plastjo odgrinja skrivnost privlačnosti bivanja ob Soči in tudi daleč od nje in možnost umetniškega razcveta v domačem in tujem okolju.

Delo bogatijo številna osebna pričevanja, spomini, življenjske izkušnje in človeška toplina. Tudi v risanju najglobljih vprašanj človekove eksistence, osmišljanju temeljnih bivanjskih dilem in razstavljanju estetsko-filozofskih dvomov ostaja besedilo neposredno, zgovorno in jasno. Avtorica monografije ohranja privlačen slog za najširši krog bralstva, strokovna neoporečnost besedila pa zagotavlja, da bo knjiga nespregledljiv vir tudi poznejšim glasbenim raziskovalcem, pa je prepričan muzikolog Matjaž Barbo.

Marko Munih, ki letos praznuje 80 let, je po diplomi iz dirigiranja na ljubljanski glasbeni akademiji umetniško pot začel kot korepetitor v Slovenski filharmoniji in bil med letoma 1963 in 1971 dirigent tega orkestra. Vodil je Primorski akademski zbor Vinko Vodopivec, med leta 1965 in 1975 je umetniško usmerjal APZ Tone Tomšič. Med letom 1971 in 1979 je bil umetniški vodja in dirigent Komornega zbora takratnega RTV Ljubljana, od leta 1999 pa stalni dirigent radijskih simfonikov. Z domačimi in tujimi orkestri je nastopal po Evropi, v ZDA, Kanadi in Argentini. Bil je tudi odgovorni urednik in umetniški vodja glasbenega programa Radia Slovenija. Prejel je več nagrad in priznanj, med njimi dvakrat nagrado Prešernovega sklada. Pri Didakti so ob dirigentovem jubileju izdali tudi biografijo Sotočje življenja in glasbe.

VSI TUKAJ, VSI SKUPAJ - PRISRČNA SLIKANICA O RAZLIČNOSTI LJUDI

Uveljavljena nemška pisateljica Anja Tuckermann (1960), ki je za svoja dela, v katerih obravnava občutljive in pereče teme, prejela že več nagrad, je tokrat svoje moči združila z likovno umetnico Tine Schulz (1981). V slikanici sta pobliže predstavili pripadnike različnih ras in kultur, njihove različne navade in na humoren način predstavili slabe pa tudi dobre oziroma nedolžne predsodke - vse z željo, da bi otroci lahko spoznali, da je za skupno bivanje potrebno precej strpnosti in nekaj znanja oz. vedenja o drugem oziroma drugačnem. Knjiga je v današnjem času migracij zelo aktualna. Besedilo je poslovenila Tina Mahkota.