Svet 2.2.2016 9:11

Mladen Dolar v Berlinu o nalogah filozofije

Berlin, 2. februarja - Po novembrskem gostovanju Slavoja Žižka v Berlinu bo v sredo na tamkajšnji Freie Universität nastopil njegov filozofski kolega in drugi predstavnik slovenske lacanovske trojke Mladen Dolar. Njegovo predavanje odpira možnosti tesnejšega sodelovanja med omenjeno univerzo in Univerzo v Ljubljani.

Ljubljana. Filozof Mladen Dolar. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Filozof Mladen Dolar.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Dolar bo nastopil v okviru Dahlem Humanities Center (DHC) Lectures, serije interdisciplinarnih predavanj, ki pod okriljem znanstvenega središča Dahlem Humanities Center (DHC) potekajo od leta 2008.

Izhodišče Dolarjevega predavanja, ki nosi naslov Minervina sova od mraka do zore, bo slovita metafora, s katero je G. F. Hegel nekoč označil filozofsko vedo: podobno kot mitološka sova rimske boginje Minerve, ki vzleti šele ob mraku, naj bi filozofija pojave vedno razlagala šele, ko ti že postanejo zgodovina. Med prevpraševanjem Heglovega stališča bo Dolar spregovoril tudi o nalogi, ki bi jo danes morala opravljati filozofija.

Dolarjev obisk Berlina izhaja iz namere, ki sta jo Freie Universität in Univerza v Ljubljani sprejeli že pred časom. Medtem ko sta doslej sodelovali predvsem prek programa za mednarodno izmenjavo ERASMUS, odpira sredino predavanje možnosti tesnejšega povezovanja, so za STA povedali organizatorji dogodka.

Mladen Dolar (1951) je redni profesor in znanstveni svetnik na Oddelku za filozofijo Univerze v Ljubljani. Temeljna področja njegovega raziskovanja so psihoanaliza, sodobna francoska filozofija, nemška klasična filozofija in teorija umetnosti. Pogosto predava na univerzah v ZDA in po Evropi ter je avtor več kot sto člankov v znanstvenem tisku.

Njegovi zadnji deli, ki sta izšli v slovenskem jeziku, sta zbornik Strel sredi koncerta (2012) in delo o Michelu Foucaultu Kralju odsekati glavo (2010). V tujini je najbolj znan po knjigi O glasu (2003). Dolar je obenem odgovorni urednik revije Problemi.