Svet 2.2.2016 10:08

Alenko Sottler nagradilo združenje ameriških ilustratorjev

New York, 2. februarja - Združenje ameriških ilustratorjev (Society of Illustrators) je Alenki Sottler podelilo zlato medaljo za knjižno ilustracijo Evridike v pesnitvi Bine Štampe Žmavc. Ilustracija bo na ogled na letni razstavi Muzeja ameriške ilustracije pri omenjenem združenju. Razstavili bodo 400 najboljših del s področja ilustracije in animacije.

Ljubljana. Akademska slikarska Alenka Sottler. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Akademska slikarska Alenka Sottler.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Ilustratorkino delo je inovativno, vizualno vabljivo in risano z brezhibnim zaupanjem vase. Sottlerjeva je stilno sodobna in obenem verzirana poznavalka zgodovine vizualnih podob in podob moči, pomena in jasnosti, je o nagrajeni ustvarjalki zapisal profesor s kolumbijskega kolidža za umetnost in oblikovanje Walter King.

"V poetiki in vizionarnosti je danes Alenka Sottler med največjimi interpreti sodobne likovne ustvarjalnosti, kar slovenska umetnica pripoveduje s kompleksno in kultivirano igro asociacij, metafor in simbolov," pa je zapisal profesor zgodovine mladinske književnosti na Univerzi v Vidmu Livio Sossi.

Strokovna žirija je pregledala nekaj tisoč prijavljenih del ilustratorjev, umetniških ustvarjalcev in oblikovalcev z vsega sveta. Originalna dela bodo predstavljena na treh ločenih razstavah. Prvi del, od 3. do 27. februarja, bo namenjen kategoriji časopisne, revialne in knjižne ilustracije, kamor je uvrščena tudi Sottlerjeva, so sporočili z založbe Pivec.

Najboljši s posameznih področij bodo prejeli medalje in certifikate; nagrajena dela bodo skupaj z izjavami avtorjev objavljena v prestižnem letnem katalogu.

Pesnitev Bine Štampe Žmavc Pesem za liro je izšla konec lanskega leta pri Založbi Pivec. V njej pesnica v svojskem ritmu in zanimivi zvočni podobi obnavlja klasični antični mit o Orfeju in Evridiki. Pesnitev je v angleščino prevedla Nada Grošelj.