Slovenija 3.2.2016 12:06

V Klubu CD v petek Rozin klovn Šunkica s hamletovskimi dilemami

Ljubljana, 3. februarja - V sklopu Festivala Shakespeare za vedno si bo v petek v Cankarjevem domu mogoče premierno ogledati avtorski projekt Andreja Rozmana Roze Šekijeva šunkica ali Hamlet po slovensko. V globalni monodrami, kot jo je poimenoval avtor, bo Rozman v preobleki klovna odpiral vprašanja o posameznikovi identiteti in smislu njegovega življenja.

Na vprašanje, zakaj oznaka globalna monodrama, je Rozman odvrnil, da predstava odgovarja na širša globalna vprašanja, ki zadevajo tako Slovence kot vse druge na svetu. Tudi za Hamleta po njegovih besedah težko trdimo, da je zgolj danski ali britanski.

Protagonist monodrame je klovn Šunkica, ki ugotovi, da angleški prevod njegovega imena pomeni Hamlet. Poistoveti se s svojim znamenitim angleškim soimenjakom in začne iskati vzporednice med svojim svetom in Shakespearovo dramo. "Čeprav ni princ v sebi išče hamletovske dileme. Razmišlja o svetu, nastanku sveta, zakaj so ljudje takšni kot so, in zakaj nenehno tekmujejo in se bojujejo za svoj obstoj," je pojasnil Rozman.

Kot obljublja, predstava ne podaja družbene kritike na določeno stvarnost, še manj na slovensko realnost. Obenem poudarja, da kljub komičnim vložkom predstava ni komedija.

"Šunkica je jezikovni klovn, ki se je znašel v Hamletu povsem slučajno, pri tem pa skozi značilnosti slovenščine in brskanje po njih odkril razloge za gnilobo družbe v samem začetku našega sveta, katerega bi brez konflikta znotraj niča in velikega poka, ki mu je sledil, ne bi bilo," so zapisali organizatorji predstave avtorja, režiserja in igralca Rozmana. Predstava je nastala v produkciji Rozinteatra.

Pripovedovalsko-pevska predstava za igralca in spremljajočega glasbenika - Gorana Završnika slovitega danskega princa prestavi v naš čas in prostor, kjer se zgodba prav tako začne z očetovim duhom, ki se pojavlja in ponavlja: "Da ste slušali mene, bilo bi vam bolje." Hamlet, ki je po poklicu klovn, po duši pa pesimist in skeptik, išče razloge za razpadanje družbe in države, piše na spletni strani Cankarjevega doma.