Slovenija 3.2.2016 14:28

Muzikal Cvetje v jeseni s stoto ponovitvijo

Ljubljana, 3. februarja - Slovenski muzikal Cvetje v jeseni, ki je nastal po istoimenski povesti Ivana Tavčarja, bo v četrtek v Portorožu doživel 100. ponovitev. Ustvarjalci se nadejajo vrste novih ponovitev po Sloveniji in zamejstvu, učenci Osnovne šole Podgorje snujejo svojo različico muzikala, skladatelj Matjaž Vlašič pa že pripravlja nov projekt za zasedbo.

Kot je na novinarski konferenci povedala producentka projekta Miša Stanko, so z muzikalom, ki je bil krstno uprizorjen jeseni 2014 v Križankah v koprodukciji s festivalom Ljubljana, največkrat gostovali v Ljubljani in Novem mestu. Dobro so bili sprejeti tudi v zamejstvu, med drugim so napolnili celovški Stadttheater in nastopili v Pliberk.

Pri gostovanju jim edine ovire povzročajo prostorske težave, saj gre za veliko produkcijo, ki je za marsikateri kulturni dom prevelik zalogaj.

Vlašič, ki je za muzikal ustvaril 22 izvirnih skladb, je dejal, da si na začetku niti v sanjah niso nadejali takšnega uspeha. Po njegovi oceni je muzikal rezultat sinergij, "ki so se v pravem trenutku poklopile". Kot je napovedal, že pripravlja skladbe za nov izvirni slovenski muzikal, pri katerem bo sodelovala ista zasedba. Podrobnosti ostajajo skrivnost.

Avtor libreta in dramskega besedila Janez Usenik je dejal, da se že veseli različice "podmladka". Osnovnošolci pod mentorstvom Danijele Ledinek premiero napovedujejo v prvem delu aprila v Kulturnem domu Slovenj Gradec.

Pevske in igralske vloge v muzikalu so zasedli Nina Pušlar in Maja Martina Merljak v podobi Mete, Matjaž Robavs in Domen Križaj kot Janez ter Jure Ivanušič, Alenka Kozolc Gregurić in Marjan Bunič. Pušlarjeva bo morala kmalu zaradi daljše odsotnosti kolegice v alternaciji večkrat stopiti na oder, ostala zasedba ostaja bolj ali manj nespremenjena. Po besedah Srđana Milovanovića so igralci kljub številnim ponovitvam lačni predstav.

Eno najbolj znanih ljubezenskih zgodb v slovenski književnosti je v glasbenogledališko obliko prelili režiser Vojko Anzeljc.

Tavčar je povest pisal med prvo svetovno vojno, objavljena je bila leta 1917. Njena vodilna tema je nasprotje med meščanskim in kmečkim načinom življenja, ki ga pooseblja ljubezen med starejšim meščanom Janezom in mlajšim kmečkim dekletom Meto.

Čeprav je bila povest napisana v popolnoma drugačnih časih, bistvo življenja ostaja enako: le z naravo povezan (kmečki) človek še živi naravno, globoko in čustveno. Tavčarju je uspelo napisati brezčasno zgodbo. Aktualni so tudi njegovi pozivi k bujenju slovenske narodne zavesti in krepitvi vsenarodne sloge, so prepričani ustvarjalci muzikala.

Po povesti je bil leta 1973 posnet film s Poldetom Bibičem in Mileno Zupančič v glavnih vlogah, na glasbo Urbana Kodra in v režiji Matjaža Klopčiča.