Slovenija 4.2.2016 14:40

V Kopru številni dogodki ob 500-letnici Carpaccieve slike

Koper, 4. februarja - Ob 500-letnici nastanka oltarne slike Marije s svetniki beneškega slikarja Vittoreja Carpaccia bodo v Kopru v naslednjem letu in pol pripravili številne prireditve, od koncertov do razstav in znanstvenega simpozija. Po besedah direktorja pokrajinskega muzeja Luke Jurija želijo poudariti, da je Koper tudi Carpaccievo in renesančno mesto.

Koper, Pretorska palača. Novinarska konferenca pred slovenskim kulturnim praznikom in začetkom projekta Carpaccio500, s katerim letošnje in prihodnje leto v Kopru posvečajo slikarju Vittoreju Carpacciu. Foto: Mitja Volčanšek/STA

Koper, Pretorska palača.
Novinarska konferenca pred slovenskim kulturnim praznikom in začetkom projekta Carpaccio500, s katerim letošnje in prihodnje leto v Kopru posvečajo slikarju Vittoreju Carpacciu.
Foto: Mitja Volčanšek/STA

Znamenito sliko Sacra conversazione hranijo v koprski stolnici in prav tu bodo v nedeljo s sveto mašo, ki jo bo vodil škod Jurij Bizjak, začeli obhajati pomembno obletnico. Že dan kasneje, na kulturni praznik, bo v dvorani Sv. Frančiška Asiškega gala koncert.

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil Juri, je niz dogodkov, poimenovan Carpaccio500, "priložnost, s katero lahko Vittoreja Carpaccia, predvsem njegov čas, čas renesanse, pripeljemo v sedanjost".

V maju bodo tako postavili informacijske in umetnostne panoje na potniškem terminalu, septembra bodo odprli veliko razstavo v pokrajinskem muzeju, društvo Histria pa bo pripravilo znanstveni simpozij. Še eno razstavo bodo decembra odprli v Osrednji knjižnici Srečka Vilharja.

Praznovanje se bo nadaljevalo tudi prihodnje leto, ko bo 500 let obhajala še ena pomembna Carpaccieva slika, Prihod podestata Contarinija v koprsko stolnico.

Koprski podžupan Peter Bolčič je poudaril pomen Carpaccia kot enega stebrov koprske kulturne dediščine, muzejski svetnik Edvilijo Gardina pa je Carpaccievo oltarno palo označil za "dominantno delo civilizacijskega razvoja ne samo tega, ampak celotnega jadranskega prostora".

Ob tem je Gardina obžaloval, da je beneška tradicija pri nas "zanemarjena do mere, da je tako vrhunsko delo, ki mu ni para v našem nacionalnem prostoru, popolnoma nepoznano najprej nam, Koprčanom, ki smo tukaj rojeni, predvsem pa vsem tistim, ki prihajajo v Koper".

Koprski župnik Primož Krečič je ocenil, da Koper, "ki je mesto znanosti, trgovine in urejenosti in mnogih drugih stvari, potrebuje dušo," ta dogodek pa po njegovem prispeva prav k temu. Krečič je napovedal obnovo treh Carpaccievih slik, ki se zdaj nahajajo v restavratorskem centru v Ljubljani.

V projektu sodelujejo še koprski filatelistični klub, ki je pomagal pri izdaji priložnostne znamke in razglednice, koprska skupnost Italijanov in Italijanska unija. Od danes deluje tudi spletna stran www.carpaccio500.si.

Slikar beneške šole Vittore Carpaccio je živel na prelomu 15. in 16. stoletja in je bil učenec Gentileja Bellinija. Njegov slog je bil nekoliko konzervativen, nanj sta vplivala slog Antonella da Messine in zgodnja nizozemska umetnost. Večino njegovih najboljših del hranijo v Benetkah.