Svet 5.2.2016 6:00

Britanska igralka Charlotte Rampling praznuje 70 let

London, 5. februarja - Britanska igralka Charlotte Rampling danes praznuje 70 let. Ramplingova, ki je in še vedno slovi po svoji hladni lepoti, je svetovno slavo dosegla s kontroverznim filmom Nočni portir Liliane Cavani o mazohističnem odnosu med poveljnikom taborišča in taboriščnico.

S svojo hladno seksualnostjo je igralka začarala različne filmske avtorje, od Luchina Viscontija in Woodyja Allena do Francoisa Ozona in Larsa von Trierja.

Kot hči britanskega častnika in olimpijskega zmagovalca se je rodila v Veliki Britaniji. Odraščala je na Gibraltarju ter zatem živela v Franciji, Italiji in Španiji. Kariero je začela kot fotomodel, kar je bila odskočna deska za igralstvo.

Filmsko kariero je začela leta 1964 v filmu Šarm, ali kako ga pridobiš režiserja Richarda Lesterja. Dve leti pozneje je nastopila v filmu Georgy Girl režiserja Silvia Narizzana in potem požela uspeh v britanski, francoski in italijanski kinematografiji s pogosto kontroverznimi vlogami.

Hollywood je, kot pravi, ni nikoli zanimal, vedno le Evropa s svojo raznolikostjo, jeziki - Ramplingova jih govori kar nekaj -, in inteligenco.

Leta 1969 je zaigrala v filmu Somrak bogov režiserja Luchina Viscontija, ameriško občinstvo pa jo je med drugim spoznalo v filmu Woodyja Allena Stardust Memories iz leta 1980 in filmu Sidneyja Lumeta Sodba iz leta 1982.

Drugi vrhunec kariere je doživela leta 2003, ko jo je ponovno odkril Fracois Ozon in jo med drugim angažiral v filmu Bazen. Evropska filmska akademija ji je za vlogo v filmu podelila nagrado za najboljšo igralko.

V Melanholiji (2011) Larsa von Trierja pa je odigrala lik Gaby, ki ga je Trier zasnoval po svoji materi.

Za film 45 let je s soigralcem Tomom Courtenayem na zadnjem Berlinalu prejela srebrnega medveda za igro. Za igro v filmu jo je bila nagrajena tudi na lanski podelitvi evropskih filmskih nagrad, kjer ji je prejela tudi nagrado za življenjsko delo.

Leta 2001 je prejela častnega cezarja.