Svet 6.2.2016 5:30

V muzeju Dostojevskega razstava o Zločinu in kazni

Sankt Peterburg, 6. februarja - V stanovanju v Sank Peterburgu, v katerem je pred 150 leti bival ruski pisatelj Fjodor Dostojevski, danes pa je urejeno v spominski muzej, so na ogled postavili razstavo na temo njegovega dela Zločin in kazen. Razstava obiskovalce popelje v temačni in kompleksni svet romana, hkrati pa eno največjih ruskih literarnih del prikaže z drugačnega vidika.

Rusija, Sankt Peterburg. Mesto Sankt Peterburg. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Rusija, Sankt Peterburg.
Mesto Sankt Peterburg.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Nova razstava v njegovem nekdanjem domovanju raziskuje globine romana Zločin in kazen, ki je ob svoji prvi izdaji leta 1866 naletel na takojšnje odobravanje, kasneje pa je postal eno najbolj znanih del tega ruskega avtorja.

Ob vstopu v muzej v središču nekdanje ruske prestolnice Sankt Peterburg se po pisanju francoske tiskovne agencije AFP obiskovalec "potopi v roman". Na stenah stanovanja je mogoče prebrati celotno besedilo knjige, na ogled pa so tudi slike, skice, dokumenti in starine, ki pričajo o mestu v 19. stoletju, v katerem se zgodba dogaja.

Po navedbah organizatorjev razstava ponuja tri vidike romana Zločin in kazen. Prvi prikazuje bogato arhitekturo hiš, dvorišč in tavern mesta Sankt Peterburg. V ospredju drugega je obdobje, v katero je postavljena zgodba. Poleg slik in arhivskih posnetkov Sankt Peterburga so na ogled tudi vsakdanji predmeti iz življenja v 19. stoletju, ki so neposredno povezani z vsebino knjige. Tretji vidik se nanaša na religijo in filozofijo, in sicer s podobami iz bibličnih tem od poslednje sodbe do Lazarjevega vstajenja. Verski elementi so bili namreč ključni za literaturo Dostojevskega, ki je bil vdan kristjan.

Dostojevski se je v Zločinu in kazni prek glavnega junaka Raskolnikova spraševal o legitimnosti nasilja, omejitvah svobode in ceni človeškega življenja.

Direktorica muzeja Natalija Ašimbajeva je povedala, da razstava odraža različne vidike njegovega dela. Dostojevski se je v romanu želel dotakniti najrazličnejših vprašanj in po njenih besedah je to tudi bistvo postavitve.