Slovenija 6.2.2016 9:50

Nagrajenci Prešernovega sklada Čopi, Kica, Kobal, Lipuševa, Smerdujeva in Stegnarjeva

Ljubljana, 6. februarja - Letošnji prejemniki nagrad Prešernovega sklada, ki jih bodo podelili v nedeljo na predvečer slovenskega kulturnega praznika, so skladatelj in zborovodja Ambrož Čopi, režiser Janusz Kica, slikar Aleksij Kobal, pesnica Cvetka Lipuš, kiparka Mojca Smerdu ter igralka, plesalka in performerka Katarina Stegnar.

Skladatelj in zborovodja Čopi bo nagrado prejel za stvaritve in poustvaritve zadnjih dveh let, gledališki režiser Kica za režiji Kafkovega Gradu in Cankarjevega Pohujšanja v dolini šenflorjanski, slikar Aleksij Kobal za razstavi Nocturno in Območje zajetja v Obalnih galerijah Piran.

Pesnica Lipuševa bo nagrajena za pesniško zbirko Kaj smo, ko smo, kiparka Smerdujeva za razstavo Skulpture v Murski Soboti, igralka, plesalka in performerka Stegnarjeva pa za stvaritve zadnjih dveh let.

Osrednja državna proslava v počastitev slovenskega kulturnega praznika s podelitvijo nagrad bo v Cankarjevem domu. Najvišjo, Prešernovo nagrado, bosta dobila skladatelj Ivo Petrić in pisatelj Tone Partljič.