Svet 7.2.2016 12:11

Nagrada Združenja ameriških režiserjev Inarrituju za Povratnika

Los Angeles, 7. februarja - Režiser filma Povratnik Alejandro Gonzalez Inarritu je v soboto prejel najvišjo nagrado Združenja ameriških režiserjev. To ga postavlja v vlogo favorita v bitki za glavne filmske nagrade oskar, ki jih bodo podelili 28. februarja.

Nagrada, ki je enakovredna nagradi za najboljši film, namreč pogosto nakazuje tudi dobitnika oskarja za najboljšega režiserja. Kar 16 od zadnjih 20 dobitnikov najvišje nagrade združenja ameriških režiserjev je namreč prejelo tudi oskarja za najboljšega režiserja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ni pa še vse odločeno, saj so najmočnejša hollywoodska združenja nagrade podelila različnim filmom. Združenje producentov je nagrado podelilo filmu Velika Poteza, združenje filmskih igralcev pa filmu V žarišču.

Gonzalez Inarritu, ki je tokrat premagal Toma McChartyja (V žarišču) in Adama McKaya (Velika poteza), je tako že drugič zapored prejel nagrado Združenja ameriških režiserjev. Lani je prejel nagrado za najboljšega režiserja za film Birdman, ki je kasneje osvojil oskarja za najboljši film.

Če bi znova dobil oskarja za najboljšo režijo, bi Inarritu postal prvi režiser v več kot 60 letih in šele tretji v zgodovini, ki bi nagrado osvojil dve leti zapored.