Svet 9.2.2016 5:30

V kraljevi palači v Dresdnu bodo odprli sedem novih galerij

Dresden, 9. februarja - V leta 2013 dokončno prenovljeni kraljevi palači v Dresdnu, znani kot Residenzschloss, bodo prihodnji mesec odprli sedem novih galerij. V palači hranijo številne umetnine, ki so bile last saksonskih kraljev. Prvo razstavo, naslovljeno Koncept in srečanje: Svet okoli leta 1600, bodo na ogled postavili marca, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kraljeva palača v Dresdnu, postavljena sredi 16. stoletja, je bila od bombnega napada leta 1945 le lupina brez vsebine. Dokončno so jo prenovili šele leta 2013. Po novem bo v palači mesto našlo sedem galerij. V njihovo gradnjo je bilo vloženih 16,1 milijona evrov.

V Residenzschloss bodo 19. marca v eni od novih galerij odprli prvo razstavo Koncept in srečanje: Svet okoli leta 1600, na kateri bodo na ogled predmeti iz znanstvene in orožarske zbirke. Saksonski kralji so bili strastni zbiratelji bojnih oklepov, vojaških uniform in strelnega orožja.

Razstavo bodo odprli le sedem mesecev zatem, ko so v palači odprli Kabinet kovancev, ki s 300.000 primerki velja za eno največjih numizmatičnih zbirk v Evropi. Poleg kabineta je v palači, prenovljeni za potrebe znanosti in umetnosti, stalno mesto našla tudi zbirka tiskov, risb in fotografij.