Svet 11.2.2016 5:00

Trije vodilni berlinski orkestri združeni za begunce

Berlin, 11. februarja - Berlinski filharmoniki ter orkestra Državne kapele Berlin in Koncertne hiše bodo pod vodstvom svetovno znanih dirigentov Simona Rattlea, Daniela Barenboima in Ivana Fischerja brezplačno zaigrali za begunce in prostovoljce, ki so jim nudili pomoč. Na koncertu 1. marca v Berlinski filharmoniji bodo odmevale skladbe Mozarta, Prokofjeva in Beethovna.

"S koncertom želijo člani orkestrov in njihovi dirigenti izraziti dobrodošlico ljudem, ki so morali zapustiti svoje države, hkrati pa se zahvaliti številnim prostovoljcem za njihovo trdo delo in predanost," je sporočilo orkestrov povzela francoska tiskovna agencija AFP.

Rattle, Barenboim in Fischer so sporočili: "Glasba je mednarodni jezik, ki seže in se dotakne ljudi po vsemu svetu." Dodali so, da se kot glasbeniki počutijo povsod dobrodošle, želijo pa si, da bi se tako počutili tudi ljudje, ki so morali svoje domove zapustiti zaradi vojne, lakote ali preganjanja.

Barenboim bo dirigiral orkestru berlinske Državne kapele ter kot solist izvedel koncert za klavir Wolfganga Amadeusa Mozarta. Fischer bo dirigiral orkestru berlinske Koncertne hiše, ki bo izvedla simfonijo Sergeja Prokofjeva, Rattle pa bo s svojimi Berlinskimi filharmoniki izvedel drugi in četrti stavek sedme simfonije Ludwiga van Beethovna.

V Nemčijo je v letu 2015 pribežalo okoli 1,1 milijona iskalcev azila. Na začetku je begunce večina Nemcev sprejela odprtih rok. Sedaj jih vse več izraža bojazen glede tega, kakšne socialne in ekonomske posledice bodo sledile, skrajno desne in ksenofobne stranke pa te strahove še podpihujejo.