Slovenija 10.2.2016 14:15

Odprta zbornica za sodobno umetnost opozarja na neizplačevanje razstavnin

Ljubljana, 10. februarja - Odprta zbornica za sodobno umetnost v javnem pismu opozarja na težak položaj samozaposlenih vizualnih, likovnih ter intermedijskih ustvarjalk in ustvarjalcev. Posebej izpostavlja dolgoletno težavo neizplačevanja razstavnin. Ob pravkar minulem kulturnem prazniku so v pismu izrazili tudi podporo ustvarjalcem Prešernove proslave.

Ljubljana. Razstava, umetnost, galerija. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Razstava, umetnost, galerija.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ljubljana. Razstava, sodobna umetnost. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Razstava, sodobna umetnost.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Režiser proslave Mare Bulc je namreč v izjavi za javnost v nedeljo po proslavi trdil, da je UO Prešernovega sklada izključil nekaj ključnih zadev, zahteval drugačno scenografijo, izključil enega ključnih nastopajočih in dodal novo obvezno umetniško točko.

Odprta zbornica za sodobno umetnost - Forum za samoorganizacijo posameznikov na področju vizualne, likovne, intermedijske in interdisciplinarne umetnosti je v pismu obsodila "naročniške pritiske in cenzorske posege v avtorsko delo" ustvarjalcev proslave v Cankarjevem domu.

Izpostavili so tudi "nedopustno zavlačevanje glede avtorskih pogodb in manevra z odpuščanjem in ponovnim angažiranjem" Bulca. Ministrstvo za kulturo naj bi namreč vsem soustvarjalcem in nastopajočim pogodbe poslalo v zadnjih 14 dneh. Bulc pa je po šestih tednih dela brez pojasnil dobil odpoved, ki pa je bila čez 24 ur preklicana, češ, da je prišlo do napake.

Posebej pa v pismu izpostavljajo dolgoletno težavo neizplačevanja razstavnin javnih zavodov v primerih skupinskih razstav ter na prenizke najnižje zneske razstavnin, ki jih v primeru samostojnih razstav določa ministrstvo za kulturo.

Pred tremi leti so z društvom Asociacija in Zvezo društev slovenskih likovnih umetnikov že objavili skupno javno pobudo za pravično izplačevanje razstavnin umetnikom. Na takratnem ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport so jim zagotovili, da bodo oblikovali rešitev, kar se ni zgodilo.

V projektnih razpisih v zadnjih treh letih se je plačilo razstavnine sicer uveljavilo kot obvezna postavka tako za samostojne kot za skupinske razstave, vendar pa obveznost izplačevanja razstavnin velja samo za nevladne in zasebne producente. Ti razstavnine glede na minimalne zahtevane zneske bolj dokaj vestno izplačujejo.

Za javne zavode še vedno velja, da jim razstavnin ni treba plačevati. Nazadnje se je to izkazalo na primeru razstave Krize in novi začetki. Umetnost v Sloveniji 2005-2015, ki so jo lani decembra odprli v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova.

Dvolična obravnava izplačevanja razstavnin s strani ministrstva je po njihovem prepričanju diskriminatorna tako do umetnic in umetnikov, kot do nevladnih organizacij, ki so obvezane izplačevati razstavnine ne glede na tip razstave.

Od ministrstva zahtevajo, da od javnih zavodov zahteva obvezno izplačilo razstavnin za vse razstavne oblike, ne glede na število udeleženih umetnic in umetnikov ter da se iz razpisnih obrazcev za financiranje javnih zavodov umakne postavka, ki opredeljuje/dovoljuje neizplačevanje razstavnin na skupinskih razstavah, kjer sodeluje več kot pet umetnikov. Od ministrstva zahtevajo tudi, da v projektnih in programskih razpisih in pozivih za nevladni in zasebni sektor zviša minimalne zneske razstavnin za samostojne razstave.

Javne zavode pozivajo, da začnejo izplačevati razstavnine in jih kot predviden strošek vključijo v finančne načrte razstavnih projektov. Umetnice in umetnike ob tem pozivajo, da jasno in dosledno zahtevajo izplačilo razstavnin za svoje delo.