Slovenija 11.2.2016 9:26

Z Anton Podbevšek teatrom 20.000 milj pod morje

Novo mesto, 11. februarja - V Anton Podbevšek Teatru (APT) v Novem mestu bo danes premiera predstava Jules Verne: 20.000 milj pod morjem v režiji Matjaža Pograjca. Predstava, nastala po Vernovi knjigi in priredbi Blažke Müller Pograjc, je primerna tako za otroke, mladino kot odrasle, so sporočili iz novomeškega gledališča.

Novo mesto. Stavba Anton Podbevšek Teatra. Foto: Rasto Božič/STA Arhiv STA

Novo mesto.
Stavba Anton Podbevšek Teatra.
Foto: Rasto Božič/STA
Arhiv STA

V APT so zapisali, da lahko predstavo označijo s citatom Vernovega kapitana Nema oziroma njegove podmornice Nautilus "mobilis in mobili" - gibljiv v gibljivem, z njo pa se pod morsko gladino in potovanje v neznano odpravljajo tudi ustvarjalci predstave.

Kot napovedujejo, bodo občinstvo odpeljali na "skrivnostno podmorsko popotovanje, na geografsko, naravoslovno in ekološko naravnano predstavo 20.000 milj pod morjem v globinah novomeškega gledališča."

V predstavi bodo nastopili Klara Kastelec, Rok Kravanja, Nik Škrlec in Vito Weis.

Francoski pisatelj Jules Gabriel Verne (1828-1905) velja za začetnika oz. pionirja znanstvene fantastike kot književne zvrsti. V svojih številnih delih je poleg potovanja v morske globine med drugim opisal potovanje v vesolje in središče zemlje. Veliko njegovih del je prevedeno tudi v slovenščino.