Svet 12.2.2016 5:00

Neapeljski cikel Elene Ferrante bo ekraniziran

Rim, 12. februarja - Uspešni Neapeljski cikel, ki ga podpisuje italijanska avtorica Elena Ferrante, bo doživel televizijsko priredbo. Cikel v ospredje postavlja prijateljstvo med Eleno in Lilo v drugi polovici 20. stoletja. Avtorica, ki ustvarja pod psevdonimom, bo pri ekranizaciji svojih štirih romanov sodelovala.

Produkcijo televizijske adaptacije Neapeljskega cikla bosta prevzela Wildside in Fandango Productions. "Počutimo se zelo privilegirane, da bomo sodelovali z izjemno nadarjeno Ferrantejevo in s Fandango Productions ter oživili to bogato in pretresljivo zbirko romanov, ki te kar zasvoji," je dejal Lorenzo Mieli iz produkcijske hiše Wildside.

Dodal je, da cikel Ferrantejeve prinaša očarljiv in intenziven vpogled v minule čase. Njene zgodbe in liki so po besedah Mielija postali literarna obsesija številnih bralcev po vsem svetu. Trenutno producenti delajo na ekranizaciji prvega romana iz cikla, naslovljenega Moja genialna prijateljica, je pisala francoska tiskovna agencija AFP.

Veliko zanimanje vlada tudi glede tega, kdo v resnici je Ferrantejeva. Nekateri namigujejo, da se za psevdonimom skriva moški avtor, drugi pa te namige zavračajo, saj naj bi Ferrantejeva v nekaterih intervjujih o sebi govorila kot o materi.

Neapeljski cikel je New York Times nedavno uvrstil med deset najboljših knjig leta 2015. V slovenščini je zaenkrat dostopno delo Ferrantejeve Dnevi zavrženosti, Neapeljski cikel pa bodo slovenski bralci lahko začeli spoznavati od avgusta, ko pri Cankarjevi založbi izide prvi roman iz cikla Moja genialna prijateljica.

O ciklu so pri založbi zapisali, da gre za "intenzivno, filmsko napeto in predvsem do konca iskreno" delo.