Slovenija 14.2.2016 10:00

Gradnjo nove radovljiške knjižnice bodo nadaljevali poleti

Radovljica, 14. februarja - Občina Radovljica za letos načrtuje nadaljevanje gradnje nove knjižnice. Zaradi propada škofjeloškega Tehnika že več kot dve leti ob glavni cesti skozi Radovljico stoji samo okostje nove knjižnice. Ker občina za dokončanje obsežnega projekta ni dobila evropskih sredstev, se bo zadolžila in v prihodnjem letu zagotovila vselitev knjižnice.

Radovljica. Nova stanovanjska soseska Vurnikov trg in nedokončan objekt knjižnice. Foto: Tinkara Zupan/STA Arhiv STA

Radovljica.
Nova stanovanjska soseska Vurnikov trg in nedokončan objekt knjižnice.
Foto: Tinkara Zupan/STA
Arhiv STA

Trenutno je v pripravi dokumentacija za javni razpis za izbor izvajalca. Začetek gradbenih del je predviden v poletnih mesecih, je na novinarski konferenci ta teden povedal radovljiški župan Ciril Globočnik.

V letošnjem letu je načrtovano dokončanje fasadnega ovoja zgradbe in strehe v vrednosti enega milijona evrov, v prihodnjem letu pa še gradbeno-obrtniška dela v notranjosti objekta. Za zaključek gradnje je v načrtu razvojnih programov v prihodnjem letu predvidenih še 1,7 milijona evrov. Skupna ocenjena vrednost del do vselitve knjižnice je namreč 2,7 milijona evrov.

"Žal z ministrstva za kulturo nismo uspeli dobiti nikakršnih sredstev. Vendar še vedno upamo, da bomo v prihodnje do nekaj nepovratnih sredstev vendarle prišli. Mislim, da ni pošteno, da občina sama financira šest milijonov evrov vreden projekt knjižnice, ki bo služila tudi drugim, ne le občanom," je izpostavil župan.

Če bi na občini pridobili nepovratna sredstva, bi lahko projekt zaključili prej. V vsakem primeru pa so se na občini sedaj odločili, da projekt zaključijo, četudi sami s pomočjo zadolževanja. Kot pravi Globočnik, gre za prioritetni projekt, v katerega je občina za gradnjo komunalne opreme, objekta knjižnice in zunanjo ureditev Vurnikovega trga že vložila približno 2,6 milijona evrov.