Svet 13.2.2016 11:56

Michael Moore odpovedal udeležbo na Berlinalu

Berlin, 13. februarja - Ameriški režiser Michael Moore, ki na letošnjem 66. mednarodnem filmskem festivalu v Berlinu predstavlja dokumentarni film Where to Invade Next, je udeležbo na festivalu zaradi bolezni odpovedal. Že v minulem tednu je prek Twitterja sporočil, da zaradi pljučnice leži v bolnišnici, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ljubljana, Predsedniška palača. Ameriški režiser Michael Moore v predsedniški palači, kjer ga je 15. aprila lani sprejel predsednik republike Borut Pahor. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana, Predsedniška palača.
Ameriški režiser Michael Moore v predsedniški palači, kjer ga je 15. aprila lani sprejel predsednik republike Borut Pahor.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Moore je film Where to Invade Next posnel na različnih koncih sveta, kamor se je sam podal z ameriško zastavo v rokah. Na svojem popotovanju si je med drugim zadal pravilo, da bo iz vsake tuje države prinesel nekaj koristnega za svoje sodržavljane. Prepričan je, da drugod po svetu že obstajajo primeri dobrih praks, ki bi jih pri reševanju svojih socialnih problemov lahko uporabile ZDA. "To je film o ZDA brez enega samega kadra, posnetega v ZDA," piše na spletni strani Berlinala.

Film je snemal tudi v Sloveniji. Na ljubljanski Ekonomski fakulteti je posnel izjave študentov in predavanje v angleščini. Sestal se je tudi s predsednikom republike Borutom Pahorjem. Kot je povedal novinarjem po srečanju, je nad Slovenijo navdušen. Predsednik Pahor je bil tudi povabljen na premiero omenjenega filma, vendar so njegovo udeležbo zaradi drugih obveznosti opravičili, so za STA sporočili iz urada predsednika republike.

O filmu je Moore ob svojem obisku Slovenije povedal: "Prišel sem v Slovenijo, da od vas vzamem nekaj, kar mi kot Američani potrebujemo. In menim, da sem po srečanju z vašim predsednikom uspešno izpolnil to nalogo in se sedaj lahko vrnem v ZDA."

Moore se v svojih filmih in zapisih loteva najrazličnejših tem: od pravice do posedovanja in nošenja orožja v ZDA, globalizacije in velikih korporacij do ameriške (zunanje) politike, zdravstvenega sistema in kapitalizma.

Berlinale je v četrtek uvedel film bratov Coen Hail, Caesar!. V tekmi za medvede je 18 del, med njimi film Bosanskega režiserja Danisa Tanovića Smrt v Sarajevu, pa tudi najdaljši, osemurni, tekmovalni film v zgodovini festivala filipinskega režiserja Lava Diaza. Festival se bo sklenil 21. februarja.