Na hitro prelistano 13.2.2016 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 13. februarja - Pri založbi Miš so izdali mladinsko delo švedskega avtorja Jonasa Gardella Kako je odraščal komik in četrto knjigo iz serije Božanstva in bojevniki Krokodilja grobnica. Mladinska knjiga je izdala fotografsko monografijo o Sloveniji z naslovom Magnificent Slovenia, založba Zala pa slikanico Kako se je pogumni očka nehal bati tujcev.

Ljubljana. Monografija o Sloveniji v angleškem jeziku z naslovom Magnificent Slovenija. Avtorji/fotografi monografije so Luka Esenko, Jošt Gantar, Aleš Komovec, Miro Podgoršek in Ana Pogačar. Foto: STA

Ljubljana.
Monografija o Sloveniji v angleškem jeziku z naslovom Magnificent Slovenija. Avtorji/fotografi monografije so Luka Esenko, Jošt Gantar, Aleš Komovec, Miro Podgoršek in Ana Pogačar.
Foto: STA

Ljubljana. Roman iz zbirke Božanstva in bojevniki z naslovom Krokodilja grobnica avtorice Michelle Paver. Foto: STA

Ljubljana.
Roman iz zbirke Božanstva in bojevniki z naslovom Krokodilja grobnica avtorice Michelle Paver.
Foto: STA

Ljubljana. Otroška slikanica z naslovom Kako se je pogumni očka nehal bati tujcev avtorja Rafika Schamija. Slikanico je ilustrirala Ole Könnecke. Foto: STA

Ljubljana.
Otroška slikanica z naslovom Kako se je pogumni očka nehal bati tujcev avtorja Rafika Schamija. Slikanico je ilustrirala Ole Könnecke.
Foto: STA

Ljubljana. Roman z naslovom Kako je odraščal komik avtorja Jonasa Gardella. Foto: STA

Ljubljana.
Roman z naslovom Kako je odraščal komik avtorja Jonasa Gardella.
Foto: STA

KAKO JE ODRAŠČAL KOMIK - MLADINSKI ROMAN O TEŽKEM OTROŠTVU BODOČEGA KOMIKA

Protagonist knjige Kako je odraščal komik je deček Juha, ki bralca popelje skozi svoje otroštvo. Pisatelj pravi, da se da družino najbolje spoznati, če spregovorimo o njenih vratih. Pri Lindströmovih je namreč v navadi, da treskajo z vrati, kadar se razjezijo. In razjezijo se pogosto, je v spremni besedi zapisala terapevtka in pedagoginja Lili Jazbec. Po njenih besedah je Juhova izpoved tako globoka, pretresljiva in nabita s čustvi in dogodki, da si je treba od nje od časa do časa oddahniti. Roman, ki je bil preveden v devet jezikov, je za slovenske bralce prevedla Nada Grošelj.

Jonas Gardell (1963) velja za enega najbolj priljubljenih skandinavskih stand-up komikov in cenjenega dramatika. Izdal je več kot deset romanov. V njegovem pisanju ni tabujev, precizno prehaja med velikim in malimi temami, med sanjami in kruto resničnostjo. Pričujoči mladinski roman je njegovo prvo v slovenščino prevedeno delo.

KROKODILJA GROBNICA - ČETRTA KNJIGA IZ SERIJE BOŽANSTVA IN BOJEVNIKI

V tokratni zgodbi o Hilasu in Piri sta protagonista v iskanju Koronosovega bodala pristala na egiptovski obali in kaj hitro ugotovila, da so ju Vrani prehiteli. Prebijata se skozi puščavo in močvirja delte Velike reke, kjer domujejo krokodili in gromozanski rečni konji. A bodalo zdaj ni več dostopno smrtnikom. Če ga želita nazaj, se morata podati na najnevarnejše potovanje doslej - v deželo mrtvih.

Michelle Paver se je rodila leta 1960 v Afriki. Kot otrok se je s starši preselila v Veliko Britanijo. Doštudirala je biokemijo na univerzi v Oxfordu, pozneje se je zaposlila v pravni pisarni v Londonu. Leta 1996 je začela pisati. Pri založbi Miš so izdali že vrsto njenih del. Za prevod četrte knjige iz serije Božanstva in bojevniki je tako kot za predhodne poskrbela Nataša Grom.

MAGNIFICENT SLOVENIA - DARILNA FOTOGRAFSKA KNJIGA, NAMENJENA V PRVI VRSTI TUJCEM

Monografija o Sloveniji prinaša fotografske podobe slovenske pokrajine, ki pričarajo o raznovrstnosti življenja v Sloveniji skozi prizmo sedanjosti in objektive fotografov mlajše generacije Luke Esenka, Jošta Gantarja, Aleša Komovca, Mira Podgorška in Ane Pogačar. Knjiga darilnega formata predstavlja Slovenijo skozi štiri osnovne elemente - vodo, zrak, zemljo in ogenj. Fotografske podobe dopolnjujejo lirični zapisi Aleša Zdešarja, ki jih je v angleščino prevedla Tina Rus.

KAKO SE JE POGUMNI OČKA NEHAL BATI TUJCEV - PRISRČNA SLIKANICA NA TEMO KSENOFOBIJE

Slikanica prinaša prisrčno zgodbo o očetu deklice, ki je popoln očka - velik, močan, pameten, vse zna, celo čarati. Ima le eno hčerki neljubo lastnost, da se boji tujcev. Hčerka zato razmišlja, kako naj prežene očkov strah. Domisli se, da bi lahko njeni sošolki, ki prihaja iz Tanzanije, s čaranjem polepšal rojstni dan. Besedilo slikanice je poslovenila Tina Mahkota.

Avtor slikaniškega besedila je Rafik Schami (1946), sirsko-nemški pisatelj in mirovni aktivist. Rodil se je v Damasku v Siriji, v Libanonu je študiral kemijo, matematiko in fiziko, v Nemčiji, kjer živi od leta 1971, pa doktoriral iz kemije. Slovi kot imeniten pripovednik in pisatelj, ki združuje arabsko in nemško tradicijo pripovedovanja. Piše za otroke, mladino in odrasle, prejel je več uglednih nagrad.

Ilustracije v slikanici Kako se je pogumni očka nehal bati tujcev so delo Oleja Könneckega (1961). Leta 2004 je zanje prejel nemško nagrado za ilustracijo.