Svet 15.2.2016 6:00

V newyorškem Muzeju moderne umetnosti razstava del Jacksona Pollocka

New York, 15. februarja - V newyorškem Muzeju moderne umetnosti (MoMA) je še do 1. maja na ogled razstava del ameriškega slikarja Jacksona Pollocka (1912-1956). Z izborom 50 del iz zbirke muzeja - slik, risb in grafik ponuja zgoščen, a obenem precej nadroben prikaz umetnikovega ustvarjanja, piše na spletni strani muzeja.

ZDA, New York. Muzej sodobne umetnosti (MOMA) v New Yorku. Foto: Xinhua/STA

ZDA, New York.
Muzej sodobne umetnosti (MOMA) v New Yorku.
Foto: Xinhua/STA

Postavitev sledi Pollockovemu umetniškemu razvoju od poznih 30. in zgodnih 40. let minulega stoletja, ko je ustvarjal slike z zelo razrahljano figuraliko, pa do poznih 40. in zgodnjih 50. letih minulega stoletja, ko je postal pionir radikalne abstrakcije.

Med drugim je na ogled delo iz leta 1950 One: Number 31, 1950, ki velja za eno njegovih največjih mojstrovin in ki je eno njegovih največjih platen. Videti je mogoče tudi redke in širši javnosti manj poznane grafike in risbe, s čimer želijo v muzeju dati poudarek tej nekoliko zapostavljeni plati ustvarjanja enega najvplivnejših ameriških umetnikov 20. stoletja.

Pollock se je rodil v Codyju v ameriški zvezni državi Wyoming. Šolal se je v Los Angelesu in New Yorku. Od leta 1935 je živel in delal v New Yorku. Sprva je slikal ekspresionistične slike, pozneje je intenzivno eksperimentiral in pod vplivom nadrealističnega avtomatizma ter psihoanalize razvil t.i. dripping slog slikanja - polivanje barv na slabo napeto veliko platno.

Umetnostni kritik Harold Rosenberg je za njegov način dela leta 1950 uporabil izraz action painting, ki se je pozneje uveljavil kot oznaka za spontano akcijsko likovno ustvarjanje. Sam proces slikanja je bil za Pollocka enako pomemben kot slika sama oziroma je bil del slike. Po začetnem obdobju odpora se je uveljavil kot vodilni umetnik t.i. abstraktnega ekspresionizma.