Svet 14.2.2016 5:30

V Tate Modern razstava o raznoliki uporabi fotografskega medija

London, 14. februarja - V Londonski galeriji Tate Modern bodo 18. februarja odprli razstavo fotografij z naslovom Nastopanje pred kamero. Združila bo približno 500 fotografij, ki bodo pričale o zelo raznoliki uporabi tega medija - od namenov samopromocije prek raziskovanja spola ali identitete do eksperimeniranja z avtoportetom. Razstava bo na ogled do 12. junija.

Velika Britanija, London. Londonska galerija Tate Modern. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Velika Britanija, London.
Londonska galerija Tate Modern.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Z deli približno 50 fotografov bo razstava raziskovala odnos med fotografijo in nastopanjem pred kamero, ki je lahko povezano z resnimi, provokativnimi ali senzacionalnimi temami, pa tudi s humorjem, improvizacijo ali ironijo, piše na spletni strani galerije.

Prikazala bo, kako so fotografi v objektiv ujeli performanse ustvarjalcev, kot je bil francoski umetnik Yves Klein ali kot je japonska umetnica Yayoi Kusama.

Predstavila bo izjemna sodelovanja med fotografi, performerji in plesalci ter pokazala, kako so umetniki, kot je fotografinja Francesca Woodman ali avstrijski umetnik Erwin Wurm ter še nekateri drugi fotografijo razumeli kot oder, na katerem so nastopali.

Videti bo mogoče tudi, kako so umetniki od Cindy Sherman in Hannah Wilke do Marcela Duchampa in Samuela Fosse fotografijo uporabljali za raziskovanje identitete.