Slovenija 17.2.2016 5:00

V Kinodvoru premiera dokumentarnega filma Dom režiserja Metoda Pevca

Ljubljana, 17. februarja - V ljubljanskem Kinodvoru bo drevi ob 21. uri premiera dokumentarnega filma Dom režiserja Metoda Pevca. Pevcu je Društvo slovenskih režiserjev za omenjeno delo podelilo nagrado Štigličev pogled za režijo, na zadnjem Festivalu slovenskega filma v Portorožu pa je dobil vesno za najboljši dokumentarni film in nagrado občinstva.

Ljubljana. Režiser Metod Pevec. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Režiser Metod Pevec.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Film Dom prinaša intimne izpovedi posameznikov, ki naslikajo grenko fresko hiše, ki nosi ime dom, čeprav tam ni nihče zares doma.

Pevec je v ospredje filmske zgodbe postavil nekdanji samski dom, v katerem živijo možje, ki so kot mladeniči prišli iz Bosne, 30 let kot gradbeni delavci gradili Slovenijo in po bankrotu teh podjetij ostali brez vsega, saj so jim propadli lastniki ostali dolžni veliko denarja. V hiši stanujejo še mladostniki, ki so ušli iz nefunkcionalnih družin, in deložiranci, ki iščejo najcenejšo streho nad glavo.

Poleg socialne odrinjenosti imajo prebivalci doma skupne tudi druge zgodbe. Kot je zapisano na spletni strani Kinodvora, so Pevca zanimali stanovalci tega doma in njihova čustva, razočaranje in proletarski poraz. Sprva med gradbenimi delavci in mladostniki ni videl stične točke, sčasoma pa je ugotovil, da gre na eni strani za očete, ki so ločeni od svojih otrok, na drugi strani pa za otroke, ki ne morejo živeti s svojimi starši.

Pevec se je za potrebe snemanja filma tudi sam začasno naselil v dom na ulici Vide Pregarčeve. Ker mu lastnik stavbe ni hotel izdati dovoljenja za snemanje, je najel kletno sobo in snemal brez dovoljenja.

Kot režiser in scenarist se je Pevec podpisal pod igrane celovečerne filme Carmen (1995), Pod njenim oknom (2003), Estrellita - pesem za domov (2007), Hit poletja (2008), Lahko noč, gospodična (2011) in Vaje v objemu (2012), TV-serijo Se zgodi (2005) ter dokumentarce Film pred oltarjem (2006), Aleksandrinke (2011) in Dom (2015).

Igral je tudi v številnih slovenskih in jugoslovanskih celovečernih filmih in televizijskih serijah. Njegova najbolj znana vloga je lik partizana Berka iz filma Nasvidenje v naslednji vojni (1980).