Svet 15.2.2016 13:49

Kulturni praznik obeležili tudi Slovenci v Parizu

Pariz, 15. februarja - Slovenski kulturni praznik, 8. februar, je obeležilo tudi Društvo Slovencev v Parizu. Zbrane je nagovoril veleposlanik Slovenije v Franciji Andrej Slapničar, predstavili pa so tudi posebno številko društvenega glasila Korenine z naslovom Mi, ki smo odšli, posvečeno pričevanjem pariških Slovencev povojne generacije.

Na nedeljski prireditvi v dvorani Slovenskega doma v Chatillonu je veleposlanik spomnil na pomen jezika in kulture v Sloveniji, ki letos praznuje 25. obletnico samostojnosti. Opozoril je na prvo dodelitev Unescovega naslova Umetnik za mir Slovencu, kiparju Marku Pogačniku in izrazil veselje nad priljubljenostjo tečajev slovenskega jezika na veleposlaništvu.

Tudi letos so nastopili pariški otroci slovenskega porekla, pesnica Mateja Bizjak Petit pa je pripravila kratek recital slovenske poezije. Izbrala je pesmi Franeta Milčinskega - Ježka, Milana Jesiha, Vilija Steguja, Srečka Kosovela, Franceta Prešerna, Tomaža Šalamuna, Daneta Zajca in eno svojo.

Teolog Zvone Štrubelj je pripravil predavanje o Primožu Trubarju, njegovo osebnost je osvetlil iz večini še nepoznanih zornih kotov, na vrsto je prišlo tudi petje ljudskih pesmi, so sporočili iz Društva Slovencev v Parizu.

V posebni številki glasila Korenine z naslovom Mi, ki smo odšli so zbrana pričevanja ljudi, ki med letoma 1947 in 1965 ilegalno zapustili Jugoslavijo in se znašli v Franciji kot begunci. Njihove zgodbe je zbrala in zapisala Liza Japelj Carone.