Slovenija 19.2.2016 7:30

Dim Zupan ob 70. jubileju: Mladinska književnost je pridobila na ugledu

Ljubljana, 19. februarja - Mladinski pisatelj Dim Zupan danes praznuje 70. rojstni dan. Kot je povedal za STA, se je stanje na področju mladinske književnosti, v kateri sam deluje že skoraj četrt stoletja, v zadnjih letih močno izboljšalo. K temu je po njegovem mnenju prispevala tudi sekcija za mladinsko književnost, ki od leta 2004 deluje pod okriljem pisateljskega društva.

Ljubljana, Društvo slovenskih pisateljev. Mladinski pisatelj Dim Zupan. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana, Društvo slovenskih pisateljev.
Mladinski pisatelj Dim Zupan.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Čeprav se nekaj marginalizacije mladinske književnosti drži še danes, pa so se razmere od nekdanjega prepričanja, da je književnost za otroke in mlade manjvredna, vendarle izboljšale. Poleg delovanja sekcije za mladinske književnost, ki je pomagala literaturo za mlajše postaviti na zemljevid kot enakovredno literaturi za odrasle, so k izboljšanju ugleda pripomogle tudi nagrade, kot so nagrada omenjene sekcije desetnica, nagrada časnika Večer večernica in Mladinske knjige Levstikova nagrada, je poudaril Zupan.

Veliko vlogo pri promociji mladinske književnosti imajo tudi založniške hiše, še posebno Mladinska knjiga in Miš. Zupan je še posebej pohvalil delovanje založbe Miš, saj imajo po njegovih besedah znanstveni pristop, dobro uredniško politiko in razpredeno prodajno mrežo. Na kakovost njihovih izdaj pa kažejo tudi znaki zlate hruške, ki jih za kakovostne knjige podeljuje Pionirska - centra za mladinsko književnost in knjižničarstvo v sklopu Mestne knjižnice Ljubljana.

Na vprašanje, zakaj meni, da je tako malo mladih avtorjev mladinske literature, je odvrnil, da "je biti mlad avtor v današnjih razmerah katastrofa". Kot je pojasnil, Javna agencija za knjigo RS subvencionira pretežno dela že uveljavljenih avtorjev, zato se tudi založbe pogosteje odločajo za manj tvegane izdaje.

Tudi že uveljavljeni avtorji se v zadnjih letih soočajo z vedno nižjimi honorarji. Tako si lahko literati pisanje privoščijo le kot prostočasno dejavnost. Po Zupanovem mnenju ni nobenega poklica, ki bi bil tako slabo plačan kot pisateljski. Ob tem je omenil izjavo Slavka Pregla, da vsi, ki se ukvarjajo s knjigo, še kar nekako preživijo, z izjemo avtorjev.

Zupan, danes upokojenec, se nikoli ni preživljal zgolj s pisateljevanjem. "Tisti, ki so to počeli, so morali iti v hiperprodukcijo, kar pa je lahko za pisatelja past, da začne pisati nekakovostno," je poudaril Zupan.

Dim Zupan (1946), po poklicu pravnik, od leta 1992 deluje kot samostojni kulturni delavec. Svojo prvo knjigo za otroke Trije dnevi Drekca Pekca in Pukca Smukca je izdal leta 1991. Pozneje je izšlo še pet zgodb s tema glavnima likoma. Leta 1992 je izdal knjigo Trnovska mafija, ki ji je sledilo nadaljevanje Trnovska mafija drugič (1998). Podpisuje se tudi pod več knjig Zgodba nekega Hektorja. Preizkusil se je tudi v dramatiki, piše za odrasle, med drugim je izdal roman Temna zvezda smrti (1993).

Literat, sin pisatelja Vitomila Zupana, je za svoje delo prejel vse vidnejše slovenske nagrade za mladinsko književnost: leta 1996 Levstikovo za roman Leteči mački in zbirko povesti o Drekcu Pekcu in Pukcu Smukcu, leta 2010 desetnico za knjigo Hektor in male ljubezni in leta 2012 večernico za delo Hektor in zrela hruška.