Svet 18.2.2016 6:00

Nobelovka Toni Morrison praznuje 85 let

Ljubljana, 18. februarja - Ameriška pisateljica Toni Morrison, prva temnopolta književnica, ki je prejela Nobelovo nagrado, praznuje danes 85 let. Prevajalec njenih del Jože Stabej, ki trenutno prevaja avtoričin zadnji roman Bog pomagaj otroku, je za STA dejal, da je njena govorica z vsakim romanom krajša, preciznejša in bolj jedrnata.

Ljubljana. Pisateljica in Nobelova nagrajenka za književnost Toni Morrison. Foto: STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pisateljica in Nobelova nagrajenka za književnost Toni Morrison.
Foto: STA
Arhiv STA

Protagonistka romana, ki ga je Morrisonova izdala lani, v Stabejev prevodu, za katerega bo poskrbela Cankarjeva založba in bo na voljo že letos, je temnopolta Bride. Ta je tako temna, da je njeni starši ne morejo sprejeti, kar jo kljub privlačnosti zaznamuje tudi v odraslosti, je povedal Stabej.

Avtorica, ki ostaja zvesta tradiciji, da piše le o temnopoltih Američanih in večinoma v središče postavlja ženske like, tokrat predstavi zgodbo mladenke. Bride se mora po 15 letih soočiti z nasilno vzgojiteljico, zoper katero je pričala pri osmih letih. Ta jo po prihodu iz zapora najde in skoraj do smrti pretepe.

Jezik romana, postavljenega v sedanjost, je sodobnejši kot je bil v prejšnjih, je povedal Stabej in dodal, da se, tudi zaradi avtoričinega izvrstnega opisovanja čustvenega sveta, odlično bere.

To je avtoričin sedmi v slovenščino preveden roman. Pod vse prevode se podpisuje Stabej, ki ima Morrisonovo za svojo avtorico, pri čemer sproti razrešuje njene skrivnosti in uganke. "Na žalost se ne morem poistoveti s prevajalko Miro Mihelič, ki je dejala, da s Charlesom Dickensom nimata več skrivnosti," je pojasnil.

Morrisonova je bila rojena v delavski družini. Angleško književnost je med drugim študirala na Univerzi Howard, pozneje je delala kot urednica pri založniški hiši Random House in kot literarna kritičarka in kolumnistka New York Timesa. Od leta 1989 do upokojitve leta 2006 je predavala na Univerzi Princeton.

Po romanesknem prvencu Najbolj modre oči (1970) in Suli (1973) je leta 1977 izdala Salomonovo pesem, s katero je pritegnila pozornost kritikov in širše javnosti ter se uveljavila kot ena osrednjih ameriških pisateljic. Za roman Ljubljena (1987) je prejela Pulitzerjevo nagrado. Leta 1993 je prejela Nobelovo nagrado.

V slovenščino je Stabej doslej prevedel šest romanov: Salomonova pesem, Ljubljena, Najbolj modre oči, Ljubezen, Milost in Domov.