Svet 13.3.2016 6:00

Portretist Zemlje Yann Arthus-Bertrand slavi 70. rojstni dan

Pariz, 13. marca - Francoski fotograf, novinar in okoljevarstvenik Yann Arthus-Bertrand danes slavi 70. rojstni dan. Bertrand je s helikopterja posnel na tisoče fotografij Zemlje, ki so bile objavljene v več knjigah in publikacijah. Znan je predvsem po fotografski monografiji Zemlja, pogled z neba (1999) in dokumentarnem filmu Zemlja, naš dom (2009).

V Parizu rojeni Arthus-Bertrand je bil že kot mladenič avanturist, zapisan športu in naravi. Med drugim je kot fotoreporter spremljal rally Pariz-Dakar, vodil je enega od francoskih naravnih rezervatov in izdal knjigo o življenju levov v Keniji. Svoje fotografije je objavljal v priznanih revijah, kot so Geo, Life in National Geographic.

Leta 1995 je pod pokroviteljstvom Unesca iz zraka začel fotografirati ogroženi planet Zemlja in fotografije opremil s strokovnimi besedili. S projektom je želel opozoriti na potrebo po spoštovanju, varovanju in ohranjanju naravne dediščine za zanamce. Rešitev prepoznava v trajnostnem razvoju.

Portrete planeta iz zraka je objavil v knjigi Zemlja, pogled z neba (1999), ki je dostopna tudi v slovenščini. Leta 2005 je bila na Jakopičevem sprehajališču v Ljubljani na ogled tudi istoimenska razstava. Projekt Zemlja, pogled z neba je bil na francoski nacionalni televiziji predstavljen kot 8-urna serija v štirih delih.

Njegov celovečerni dokumentarni prvenec Zemlja, naš dom je bil leta 2009 na svetovni dan okolja v več kot 50 državah prikazan v kinih, na televiziji in svetovnemu spletu. Posebnost dokumentarca je, da je v celoti posnet iz zraka. Vanj je avtor želel ujeti podobe, ki so ga v več kot 20 letih delovanja najbolj presunile, in jih predstaviti čim širšemu občinstvu. Film je produciral Luc Besson.

Arthus-Bertrand je nato še naprej razvijal svojo ljubezen do pogleda s ptičje perspektive. Med drugim je iz zraka posnel dokumentarne portrete Pariza, Švice in Alžirije, lani pa je premierno predstavil film Human, v katerem je pričevanja posameznikov prepletel s podobami iz zraka.

Velja tudi za zagrizenega okoljevarstvenika. Leta 2005 je ustanovil mednarodno okoljevarstveno organizacijo GoodPlanet. Za svoja okoljevarstvena prizadevanja in umetniško udejstvovanje je prejel več nagrad.