Svet 17.2.2016 6:00

V Trstu mesec februar v znamenju slovenske kulture

Trst, 17. februarja - V Trstu že tretje leto zapored poteka mesec slovenske kulture. V nizu dogodkov Kultura ponovno v središču želijo organizatorji Tržačanom približati slovensko kulturo. To jim bodo omogočili z vodenima sprehodoma po mestu in štirimi različnimi kulturnimi dogodki. Letošnja novost je odprtje stalne razstave 110ND v atriju tržaškega Narodnega doma.

Italija, Trst. Italijansko mesto Trst, maketa. Foto: Daniel Novakovič/STA

Italija, Trst.
Italijansko mesto Trst, maketa.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Mesec slovenske kulture v Trstu, ki se je začel 4. februarja, se danes nadaljuje z dvojezično gledališko predstavo Kako postati Slovenci v 50 minutah. V Slovenskem stalnem gledališču (SGG) v Trstu bodo ob 20.30 uprizorili hudomušno predstavo režiserke Sabrine Morena.

V dobri uri trajajočem komičnem monologu bosta igralec Daniel Dan Malalan in harmonikaš Boštjan Zavnik občinstvo popeljala po številnih odtenkih slovenskosti z intenzivnim jezikovnim tečajem, slovenskimi šegami in navadami - vse to v obliki slide šova. Kot je za STA povedala predsednica društva Slovenski klub Poljanka Dolhar, predstava "na hudomušen način predstavi Slovence in njihovo kulturo Italijanom".

V minulih dveh tednih so se v Trstu v duhu meseca slovenske kulture zvrstili trije dogodki. Dogajanje je 4. februarja uvedla predstavitev knjige tržaške avtorice Bogomile Kravos z naslovom Un teatro per la citta (Gledališče v svojem prostoru). Knjiga v italijanščini obravnava zgodovino slovenskega gledališkega delovanja v Trstu.

Predstavitvi knjige je 10. februarja sledila projekcija dokumentarnega filma Doberdob - Roman upornika tržaškega režiserja Martina Turka.

V soboto, 13. februarja, je bil organiziran voden ogled po sledeh slovenske prisotnosti v Trstu, poimenovan Večkulturni Trst. Zgodovinsko-umetniško-literarni sprehod se začne pri Katedrali sv. Justa, nadaljuje se navzdol po istoimenskem griču, dotakne se cerkve Device Marije in bazilike sv. Silvestra, Ulice Madonna del Mare, škofovske palače, Velikega trga, Pomola Audace, Borznega trga, Ponterossa in kanala. Voden ogled bo ponovno organiziran v nedeljo.

Letošnja novost je stalna razstava 110ND, ki bo v atriju Narodnega doma predvidoma na ogled postavljena v prvih dneh marca. Z razstavo bodo mesec slovenske kulture v Trstu tudi sklenili. Prikazan bo zgodovinski okvir Trsta na prehodu iz 19. v 20. stoletje, poudarek pa bo na tržaškemu Narodnem domu, ki je bil leta 1920 požgan.

Mesec slovenske kulture prirejata društvi Slovenski klub in Skupina 85 (Gruppo 85), ki delujeta v Trstu. Njihov cilj je približati slovensko kulturo italijanskim someščanom. Po besedah Dolharjeve, so med Slovenci v Italiji zelo priljubljene kulturne proslave ob 8. februarju. Ker pa so takšna praznovanja le redko dosegljiva Italijanom, so organizatorji omenjene dogodke pripravili tako v slovenskem kot tudi v italijanskem jeziku.