Svet 18.2.2016 5:00

Italija z različico modrih čelad za zaščito svetovne kulturne dediščine

Rim, 18. februarja - Italija je ustanovila delovno skupino, ki se bo posvetila reševanju kulturne dediščine na ogroženih območjih, vpisane na Unescov seznam. Skupina, v kateri je 60 pripadnikov policije, umetnostnih zgodovinarjev in drugih strokovnjakov, je po pisanju francoske tiskovne agencije AFP nekakšna kulturniška različica modrih čelad.

Člani skupine se bodo, takoj ko bo mogoče, odpravili ocenjevat škodo, ki so jo na spomenikih, vpisanih na Unescov seznam svetovne naravne in kulturne dediščine, povzročili vojne, potresi, poplave in druge katastrofe. Z omenjeno gesto želijo predvsem zaustaviti plenjenje in prodajo predmetov kulturne dediščine, s katero teroristične skupne financirajo svojo dejavnost.

Na terenu bodo ocenili stopnjo tveganja in škodo, ki je bila povzročena na kulturni dediščini. Izdelali bodo akcijske načrte in zagotovili tehnični nadzor ter izobraževali skupine lokalnih strokovnjakov na teh območjih. Premične objekte kulturne dediščine bodo pomagali umakniti na varno ter okrepili boj proti plenjenju umetnin in ilegalni trgovini z njimi.

Po besedah italijanskega ministra za kulturo Daria Franceschinija je trenutno v pripravljenosti 30 pripadnikov policijske enote, ki se ukvarja z ukradenimi umetninami, ter 30 arheologov, restavratorjev in umetnostnih zgodovinarjev, da se odpravijo tja, kamor jih bo poslal Unesco.

Generalna direktorica Unesca Irina Bokova je ob tem izrazila upanje, da bodo tudi druge države sledile zgledu Italije in se pridružile projektu za zaščito kulturne dediščine.

Ideja za kulturniško različico modrih čelad se je porodila po uničenju nekaterih lokacij kulturne dediščine. Takšno je denimo mesto Palmira, ki je vpisano na Unescov seznam in ki je bilo v zadnjih mesecih deležno pustošenja s strani Islamske države.

Leta 2012 pa so islamistični skrajneži v mestu Timbuktu na severu Malija napadli več muslimanskih svetišč. Uničujoč pohod po mestu se je zgodil le nekaj dni zatem, ko je bil Timbuktu uvrščen na seznam ogrožene svetovne dediščine Unesca.