Na hitro prelistano 20.2.2016 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 20. februarja - Pri založbi Franc-Franc so izdali mladinski roman Marjane Moškrič Sanje o belem štrpedu, pri Stripburgerju pa stripovsko pripoved Davida Krančana Pijani zajec. Založba Zala je izdala slikanico katalonskega avtorja Cesca Noguere Gospa Marija, Mladinska knjiga pa priročnik za dom Nataše Gliha z naslovom Zeleno in varčno.

Ljubljana. Knjiga Cesca Noguera z naslovom Gospa Marija. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Cesca Noguera z naslovom Gospa Marija.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Nataše Gliha z naslovom Zeleno in varčno. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Nataše Gliha z naslovom Zeleno in varčno.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Marjane Moškrič z naslovom Sanje o belem štrpedu. Arhiv STA. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Marjane Moškrič z naslovom Sanje o belem štrpedu.
Arhiv STA.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Davida Krančana z naslovom Pijani zajec. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Davida Krančana z naslovom Pijani zajec.
Foto: STA

SANJE O BELEM ŠTRPEDU - NOV ROMAN MLADINSKE PISATELJICE MARJANE MOŠKRIČ

Mladinski roman Sanje o belem štrpedu sestavljajo prvoosebne pripovedi treh mladostnikov - Olma, Sineta oz. Siniše in Šone oz. Sonje. Prijatelji vse od ranega otroštva izhajajo vsak iz svoje družine, ki ima vsaka svoje težave, toda skupaj odraščajo v Coni. Med drugim imajo skupni pranono in nono, ki jima pripovedujeta o črnem in belem štrpedu. Knjiga je najnovejši roman Moškričeve.

Marjana Moškrič (1958) piše v glavnem za mlade. Leta 1998 je izdala prvenec Čadavec, mladinski realistični roman v pismih, v katerem je temeljni motiv iskanje identitete. Za mladinski socialno-psihološki roman Ledene magnolije (2002), v katerem so razkrite spolne zlorabe v družini, je leta 2003 prejela večernico, za otroški roman Stvar pa leta 2009 desetnico.

PIJANI ZAJEC - STRIPOVSKA RAZLIČICA REZIJANSKE PRIPOVEDI O PIJANEM ZAJČKU

Po stripovski pripovedi Grdina je Pijani zajec Krančanov drugi strip, v katerem posega po ljudskem slovstvu iz Rezije. V tokratnem delu, ki ga je priredil po pripovedi Dorine Čunkine in zapisu Milka Matičetovega, je upodobil zgodbo o zajcu, ki živi samotarsko življenje v hišici zunaj vasi, nekje v Reziji. Upokojeni zajček živi skromno življenje, trdo dela in pomaga bližnjemu sosedu, da si lahko ob posebnih priložnostih privošči kaj več kot zgolj repo in krompir. Nekoč se na božični večer odpravi v vaško cerkev, povzpne na kor in pridruži pevcem. Slovesnost dogodka ga razvname, a njegov zanos ne naleti na dober odziv. Osamljen, užaloščen in osramočen poseže po tradicionalnem načinu za preganjanje slabe volje. Na srečo v zgodbo posežejo drugi liki, ki preprečijo, da bi se zgodba za zajčka končala še slabše kot bi se sicer.

David Krančan je že več kot desetletje član uredniške ekipe revije Stripburger. Skupaj z Andražem Poličem je soavtor knjige stripovskih haikujev Na prvem tiru (2008). Pri svojem delu pogosto raziskuje meje stripovskega medija.

GOSPA MARIJA - SLIKANICA, KI OSVETLJUJE BREZDOMSTVO

V ospredju slikanice je gospa Marija, nekoč učiteljica, zdaj brezdomka, ki živi na ulici. Poleti si poišče zavetje v senci dveh platan, v dežju se skrije pod kopalniško zaveso. Mimoidočim pripoveduje zgodbe in včasih prisluhne glasbeni skrinjici, ki ji jo je podaril oče. Nekega dne mala Lucija sliši v parku nenavadne glasove in jih sklene raziskati. Ob tem naleti na gospo Marijo, s katero sklene trdno prijateljstvo. Z zgodbo o brezdomki Mariji in deklici Luciji želi avtor v drugačni luči predstaviti ljudi, ki potrebujejo pomoč drugih. Slikanico, katere besedilo je poslovenila Alenka Bole Vrabec, bogatijo ilustracije Raüla Gesalija.

ZELENO IN VARČNO - PRIROČNIK ZA BOLJ EKONOMIČNO ČIŠČENJE DOMA

Priročnik Zeleno in varčno ponuja nekaj idej, kako do čistega in urejenega doma s čim manj dela, porabljenega časa in denarja. Ob tem priporoča zamenjavo kopice kemikalij za čiščenje s preprostimi snovmi, ki so poceni, učinkovite in varne. Knjiga tako prinaša zbirko nasvetov za čist dom, denarni prihranek in čistejše okolje. V njej bo bralec odkril napotke za čiščenje doma od strehe do kleti z naravnimi snovmi, nego perila, oblačil in obutve, odstranjevanje madežev, izdelavo naravnih detergentov in osnovne osebne nege kot tudi številne preizkušene nasvete babic.