Slovenija 20.2.2016 11:16

V Celju Veronikin mesec Od besede do poezije

Celje, 20. februarja - V Celju se danes začenja Veronikin mesec Od besede do poezije. Ob tej priložnosti bo v ponedeljek ob obletnici smrti Karla Destovnika Kajuha v Mestni knjižnici Velenje potekal Večer domoljubne poezije. S pesnikom Tonetom Kuntnerjem, prejemnikom Zlatnika poezije, bil pa je tudi med nominiranci za Veronikino nagrado, se bo pogovarjal Ivo Stropnik.

Ljubljana. Pesnik in gledališki igralec Tone Kuntner. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pesnik in gledališki igralec Tone Kuntner.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Prav tako bo v ponedeljek na večerni oddaji TV Celje Pesem za liro predstavljena Bina Štampe Žmavc, slovenska pesnica, ki živi in ustvarja v Celju. Ni le pesnica, je tudi pisateljica, režiserka, prevajalka, dramatičarka, literarna stroka pa jo uvršča med klasike slovenske mladinske književnosti. Njena bibliografija je izjemno obsežna, saj je napisala več kot 60 knjig za mladino in odrasle in prejela številne nagrade, so sporočili iz Fit medie.

V torek pa bo v celjskem Narodnem domu potekala javna tribuna na temo Naša jezikovna omika iz dneva v dan. Na njej bodo o naši jezikovni omiki spregovorili Simona Bergoč iz službe za slovenski jezik na ministrstvu za kulturo, Alenka Prebičnik - Sešel iz Slavističnega društva Celje, izredni član SAZU Marko Snoj, Peter Kovačič Peršin iz Društva slovenskih pisateljev, Marko Stabej s Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, Orlando Uršič iz Založbe Litera, akademik Ciril Zlobec in Jože Volfand iz Fit medie.

V sredo bo pa večerna TV oddaja na VTV Velenje s pesnikom Cirilom Zlobcem, Veronikinim nagrajencem in prejemnikom Zlatnika poezije. Ciril Zlobec je bil prvi predsednik strokovne žirije za Veronikino nagrad, je bard slovenske poezije in ljubezenski pesnik, ki je dobil svoj prostor v svetovnih antologijah ljubezenske poezije. Njegova lanska zbirka Ljubezen - čudež duše in telesa je izšla v rekordni nakladi, pesnik pa je v njej objavil 90 pesmi in izjavil: "Zbirko sem zasnoval kot življenjsko zgodbo, skoraj kot roman o ljubezni, ki stopa tudi v metaforo življenja samega."