Svet 22.2.2016 10:36

Igralka Cate Blanchett v video instalaciji Juliana Rosefeldta

Berlin, 22. februarja - Z dvema oskarjema nagrajena avstralska igralka Cate Blanchett je svojo vsestranskost prikazala v drugačnem mediju. Nastopila je v video instalaciji Manifesto nemškega umetnika Juliana Rosefeldta, ki je na ogled v berlinskem muzeju sodobne umetnosti Hamburger Bahnhof. V videu med drugim igra učiteljico, lutkarko, finančno posrednico in brezdomca.

Rusija, Moskva. Avstralska igralka Cate Blanchett. Foto: Itar-Tass/STA Arhiv STA/Itar-Tass

Rusija, Moskva.
Avstralska igralka Cate Blanchett.
Foto: Itar-Tass/STA
Arhiv STA/Itar-Tass

Rosefeldtova instalacija vključuje 13 filmov, ki so prikazani sočasno. V muzeju so zapisali, da je umetnik za delo zbral osebne manifeste številnih priznanih umetnikov, arhitektov, koreografov in filmarjev ter jih med seboj prepletel in reorganiziral. Med osebami, ki so navdihnile projekt, so Tristan Tzara, Andre Breton, Claes Oldenburg, Sol LeWitt in Jim Jarmusch.

V berlinskem muzeju Hamburger Bahnhof bo instalacija na ogled do 10. julija, je pisala nemška tiskovna agencija dpa.

Blanchettova je dobila oskarja za vlogo v filmu Otožna Jasmine (2013) in Letalec (2004). Med aktualnejšimi sta njena vloga poročene ženske, ki se zaljubi v mlajšo fotografinjo (Rooney Mara) v drami Carol Todda Haynesa, ter vloga ameriške novinarke in televizijske producentke Mary Mapes v politični drami Truth Jamesa Vanderbilta.