Svet 23.2.2016 5:00

Priljubljeno zbirališče ljubiteljev Gauguina kmalu spet odprto

Rennes, 23. februarja - Muzej Pont-Aven v francoski pokrajini Bretanji, ki je priljubljen predvsem pri oboževalcih Paula Gauguina, bo 26. marca po treh letih prenove spet odprl vrata. Razširjen muzej bo na stalni razstavi in različnih občasnih postavitvah predstavljal približno 4500 umetniških del.

Novi prostori so namenjeni prikazu 15 slik Gauguina, Emila Bernarta in Armanda Seguina, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Muzej predstavlja življenje umetnikov v Pont-Avenu od 60. let 19. stoletja dalje, s posebnim poudarkom na slikarski šoli Pont-Aven, ki jo je utemeljil Gauguin ob koncu 19. stoletja.

Gauguin velja za enega najpomembnejših predstavnikov postimpresionizma in simbolizma. V Parizu rojeni slikar samouk je večino otroštva preživel v Peruju. Po selitvi v Pariz leta 1871 se je začel družiti z impresionisti, kot sta Paul Cezanne in Camille Pisarro. Slednji je postal tudi njegov učitelj.

V kasnejših letih je nekaj časa preživel in slikal z Vincentom van Goghom v Bretanji, zadnja leta življenja pa na Tahitiju in nato na na Markeških otokih.

V slikarstvu je iskal pristnost in prvinskost, kar je razvidno v njegovi tematiki - kmečki motivi iz Bretanje in pejsaži s tihomorskih otokov. Uporabljal je močne konture in tehniko nepretrganih ploskev. Kombinacije barv, v katerih prevladujeta rdeča in rumena, ustvarjajo vtis domišljijskih sanjskih pokrajin in postav.