Svet 22.2.2016 14:02

V britanski galeriji Tate prihodnje leto retrospektiva Davida Hockneyja

London, 22. februarja - Britanska galerija Tate se bo prihodnje leto z obsežno retrospektivo poklonila domačemu umetniku Davidu Hockneyju ob njegovi 80-letnici. Postavitev bo po poročanju britanskih medijev ponudila izjemen vpogled v njegovo kariero. Pokrivala bo šest desetletij umetnikovega ustvarjanja, od zgodnjih homoerotičnih slik do njegovih najnovejših del.

Velika Britanija, London. Londonska galerija Tate Modern. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Velika Britanija, London.
Londonska galerija Tate Modern.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Cilj razstave, ki bo ena največjih v galeriji doslej, je pokazati Hockneyja kot "inteligentnega in globokega izpraševalca bistva umetnosti", poroča The Guardian.

Obiskovalce bo kronološko popeljala skozi umetnikovo kariero, od njegovega prvega javnega nastopa v letu 1961, ko je bil še študent, prek njegovih kultnih del iz 60. in 70. let do zadnjih uspehov na Kraljevi akademiji in drugod.

Vključevala bo portrete njegove družine, prijateljev in umetnika samega pa tudi kultne podobe bazenov v Los Angelesu. Te bodo v dialogu z novejšimi deli, kot so njegove znamenite krajine iz Yorkshira, dela, ki jih je ustvaril po vrnitvi iz Kalifornije leta 2013, in eksperimentalne risbe za ipad.

Razstavo bodo odprli 9. februarja 2017. Na ogled bo do 29. maja, zatem jo bodo preselili v Pariz in New York.

Hockney velja za enega najbolj prepoznavnih in priljubljenih umetnikov današnjega časa. Direktor galerije Alex Farquharson ga je označil za "nedvomno enega največjih še živečih britanskih umetnikov".

Kot je povedal ob napovedi velike retrospektive, mu je v veselje znova pomisliti na dela, ki jih je ustvaril pred desetletji. Ker se bo razstava ozrla na njegovo celotno življenje, je izrazil upanje, da bo obiskovalcem v veselje videti, kako so korenine njegovih novejših del opazne v njegovem umetniškem razvoju.

Umetnost je Hockney študiral na Šoli za umetnost v Bradfordu in na Kraljevem kolidžu za umetnost v Londonu. Med drugim je razstavljal na četrti in šesti Documenti v Kasslu, v newyorškem Metropolitanskem muzeju, v hamburški Kunsthalle in na londonski Kraljevi akademiji. Njegova dela označujejo za angleški pop art, zaznamujeta pa jih igriva ironija in uporaba metaforičnega formalnega jezika, s katerim kompozicijo razbija na več različnih ravni.