Svet 22.2.2016 14:39

V Italiji bo v petek izšla zadnja knjiga Umberta Eca

Rim, 22. februarja - Ob smrti italijanskega pisatelja in filozofa Umberta Eca bo v petek izšla njegova poslednja knjiga Pape Satan Aleppe. Delo, ki bi sicer moralo iziti šele maja, prinaša zbirko avtorjevih esejev, ki so izhajali od leta 2000 v italijanskem tedniku L'Espresso. Eseji temeljijo na Božanski komediji Danteja Alighierija.

Naslov je povzet po prvih verzih sedmega kroga Aligherijevega Pekla. Besedilo ponuja vrsto interpretacij, za Eca pa nazorno kaže na zmedenost današnjega časa, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Knjiga bo izšla pri založniški hiši La Nave di Teseo, ki je izdajo napovedala na svoji Facebook strani.

Umberto Eco, ki velja za enega največjih sodobnih italijanskih pisateljev, je v 85. letu starosti umrl v petek po bitki z rakom.

Poleg znamenitega romana Ime rože, ki je bil preveden v 43 jezikov, tudi slovenščino, je spisal še šest šest romanov, nazadnje je leta 2015 izšel roman Numero Zero.

Leta 2007 mu je ljubljanska univerza podelila častni doktorat. Že takrat je spregovoril o migracijah, za katere je napovedal, da bodo prinesle številne težave v evropski prostor. Hkrati je opozoril na pomembnost zgodovine, iz katere bi se morali učiti. "Samo če poznamo preteklost, bomo sposobni razumeti sedanjost," je poudaril.