Svet 24.2.2016 5:00

V Londonu razstava ob 200-letnici rojstva pisateljice Charlotte Bronte

London, 24. februarja - V londonski Nacionalni portretni galeriji so v ponedeljek z odprtjem razstave obeležili 200-letnico rojstva ene najznamenitejših angleških književnic Charlotte Bronte. Razstava bo preko portretov, rokopisov in predmetov predstavila življenje in delo Brontejeve, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Velika Britanija, London. Narodna galerija v Londonu. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Velika Britanija, London.
Narodna galerija v Londonu.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Razstava prek portretov, rokopisov in predmetov, ki so si jih za to priložnost izposodili iz Muzeja Bronte, predstavlja življenje in delo Charlotte Bronte. Brontejeva se je v kanon britanske književnosti uvrstila z romanom Jane Eyre. V središču bo portret Charlotte ter njenih starejših sester Emily in Anne, ki ga je naslikal njihov brat Branwell.

Sestre Bronte veljajo za najznamenitejše književnice, "ki so zrasle iz istega gnezda". Vse tri so v osami doma začele pisati že zelo zgodaj.

Po besedah pomočnice kustosa londonske Nacionalne portretne galerije Lucy Wood želijo z razstavo poleg ustvarjanja pisateljice ljudem približati tudi utrinke iz njenega zasebnega življenja. Dodala je, da so želeli njeno življenje dobesedno oživiti. V muzeju se namreč posvečajo pomembnim posameznikom, Brontejeva pa je po besedah Woodove ena od najvplivnejših avtoric britanske književnosti.

Razstava, ki bo na ogled do 14. avgusta, med drugim prinaša skice in rokopise, ki ponujajo vpogled v bolj tragičen del življenja Brontejeve. Spoprijela se je s smrtjo obeh starejših sester in bila tudi sama šibkega zdravja.