Slovenija 24.2.2016 9:23

Jezikoslovka Zinka Zorko rojena v narečje

Maribor, 24. februarja - Na današnji dan praznuje 80. rojstni dan jezikoslovka Zinka Zorko, ki je s svojim znanstvenim in raziskovalnim delom na področju proučevanja zgodovine slovenskega jezika in slovenskih narečij pomembno prispevala k ohranjanju in razvoju slovenske dialektologije. Ob njenem jubileju je izšla znanstvena monografija Rojena v narečje.

Maribor. Jezikoslovka Zinka Zorko je leta 2013 prejela Zoisovo nagrado za življensko delo. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Maribor.
Jezikoslovka Zinka Zorko je leta 2013 prejela Zoisovo nagrado za življensko delo.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Monografijo, ki je izšla v mednarodni knjižni zbirki Zora, je uredil profesor Marko Jesenšek, po navedbah katerega je Zorkotova že dolgo časa sinonim za slovenska narečja, dobra vila žive slovenske besede, angel varuh naše materinščine. "Učila nas je in nas še uči, da znanje brez duha in smisla ni nič," je navedel.

Prof. dr. Zinka Zorko je doktorica jezikoslovnih znanosti in sedaj upokojena zaslužna redna profesorica na Pedagoški fakulteti v Mariboru (danes Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru). Kot navajajo na univerzi, je v središču njenega znanstvenega dela raziskovanje koroških, štajerskih in panonskih narečij na glasoslovni, oblikoslovni, skladenjski in besedijski ravni, nastajanje mednarečij, prehodnih govorov in mariborskega mestnega govora.

Zunaj meja Slovenije je raziskala govore v Podjuni, na Mlakah, v Radvanju, Gradišču, Lučanah in v Radgonskem kotu v Avstriji, v Števanovcih in Andovcih na Madžarskem ter v Štrigovi in Humu na Sutli na Hrvaškem.

Njena bibliografija, po Cobissu od 1976 do 2016, obsega 603 naslove, od tega več kot 30 izvirnih znanstvenih člankov, več kot 50 znanstvenih prispevkov na konferenci, več kot 30 samostojnih znanstvenih sestavkov ali poglavij v monografski publikaciji, 15 intervjujev, sodelovala je pri organizaciji 16 znanstvenih in strokovnih sestankov, številni so prispevki na konferenci, ki niso bili natisnjeni.

Bila je predstojnica mariborske slavistike, prodekanka za znanstvenoraziskovalno delo in prorektorica Univerze v Mariboru. Nekaj časa je bila članica Sveta za visoko šolstvo, predsednica Komisije za volitve pri Svetu za visoko šolstvo, predsednica Strokovnega sveta pri Uradu Republike Slovenije za slovenski jezik ter članica Komisije za jezikovno načrtovanje in jezikovno politiko pri Državnem zboru Republike Slovenije.

Za uspehe, dosežke in zasluge pri znanstvenoraziskovalnem ter vzgojno-izobraževalnem delu je prejela srebrno in zlato plaketo Univerze v Mariboru, leta 1997 nagrado ministrstva za šolstvo, znanost in šport za življenjsko delo na področju visokega šolstva, leta 2013 pa najvišjo nagrado Republike Slovenije na področju znanosti in raziskovanja - Zoisovo nagrado za življenjsko delo.

Osemdesetletnico akademikinje Zorkove so prejšnji teden počastili s slavnostno akademijo na Univerzi v Mariboru, danes pa bo slovesnost na Slovenski akademiji znanosti in umetnosti (SAZU), katere članica je.

Zinka Zorko se je rodila 24. februarja 1936 v Spodnji Kapli. Leta 1961 je diplomirala na ljubljanski filozofski fakulteti iz slovenskega in ruskega jezika in slovenske ter ruske književnosti ter tam leta 1986 tudi doktorirala z disertacijo Koroški govori dravskega obmejnega hribovja od Ojstrice do Duha na Ostrem vrhu.